Μία συμφωνία-έκπληξη υπέγραψε το κεντρώο κόμμα Καντίμα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για συνεργασία με την κυβέρνηση, ανακοίνωσε το κρατικό ραδιόφωνο. Δεν θα διεξαχθούν εκλογές, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός υπέγραψε τη συμφωνία με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Σαούλ Μοφάζ, για σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας αιφνιδιάζοντας τους πάντες, αφού ήδη είχαν εξαγγελθεί πρόωρες εκλογές για τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, η Κνεσέτ είχε εγκρίνει νομοσχέδιο για τη διάλυσή της, εν όψει των εκλογών.

Οι δύο ηγέτες είχαν μυστικές συνομιλίες και κατέληξαν στη συμφωνία λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Αποφάσισαν οι εκλογές να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2013, όπως είχε προγραμματιστεί.

Νετανιάχου και Μοφάζ συμφώνησαν ότι θα προτείνουν την αντικατάσταση του νόμου που επιτρέπει στους υπερορθόδοξους εβραίους να εξαιρούνται της στρατιωτικής θητείας.

Επίσης, θα προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου.

Δεν είναι ακόμα σαφές πως η είσοδος του Καντίμα στην κυβέρνηση θα επηρεάσει την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Ο Σ.Μοφάζ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τον Μπ.Νετανιάχου ότι δεν κάνει αρκετά για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, που έχουν διακοπεί από τον Οκτώβριο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου.

Ο Μπ.Νετανιάχου θα έχει τώρα την υποστήριξη 94 από τους 120 βουλευτές της Κνεσέτ.