Βερολίνο
Η δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης από τα κόμματα που έχουν δεσμευτεί για την τήρηση του μνημονίου και ο επακόλουθος κίνδυνος για το πρόγραμμα στήριξης είναι κοινό σημείο στις πρώτες αναλύσεις του ελληνικού εκλογικού αποτελέσματος στο γερμανικό Τύπο -με τις περισσότερες να βλέπουν να κινδυνεύει ακόμη και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Στις πρώτες «ενδιάμεσες» αναλύσεις που εμφανίστηκαν το βράδυ της Κυριακής στις ιστοσελίδες των γερμανικών εφημερίδων ενώ δεν είχε ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών σημειώνεται, αρχικά, η επιφύλαξη για το εάν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τις ειλημμένες δεσμεύσεις.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβλέπει ένα αποτέλεσμα «χειρότερο από αυτό που προβλεπόταν, καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

«Μαζεύονται ξανά μαύρα σύννεφα πάνω από την Αθήνα» αναφέρει η ανάλυση, εκτιμώντας πως οι σημερινές εκλογές μπορεί να μην είναι οι τελευταίες και τονίζει ότι «είναι και πάλι ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Ανάλογη η εκτίμηση και της Deutsche Welle: «Άσχημες ειδήσεις για την Ευρωζώνη, στις ελληνικές εκλογές ενισχύθηκαν σημαντικά οι πολιτικές δυνάμεις που απορρίπτουν τα μέτρα μεταρρυθμίσεων» αναφέρει. Ένα από τα βασικά διακυβεύματα της εκλογικής αναμέτρησης, υποστηρίζει, είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Μεγάλη ενίσχυση των ριζοσπαστικών δυνάμεων, σε κίνδυνο το πρόγραμμα λιτότητας» είναι και ο τίτλος του Spiegel. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα καθιστούν πιθανή την ανάγκη να βρεθεί τρίτος κυβερνητικός εταίρος, αναφέρει το περιοδικό, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μεν παραμονή στην Ευρωζώνη αλλά ζητά αθέτηση πληρωμών -κάτι που «μπορεί να καλλιεργήσει νέες ανησυχίες για το μέλλον της χώρας», υποστηρίζεται.

Κάπως γλαφυρότερη, η ταμπλόιντ Bild με τίτλο «οι Έλληνες επιλέγουν το χάος» και φωτογραφία υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, μιλάει για «διασυρμό των κομμάτων της κυβέρνησης» και ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων, αριστερών και δεξιών».

Ο αρθρογράφος αμφισβητεί εάν υπάρχει πια πλειοψηφία για το πρόγραμμα λιτότητας και επισημαίνει: «Για να το πούμε ωμά, είναι τελείως ασαφές, εάν η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις».

«Οι φασίστες μπαίνουν στη Βουλή» είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρεται στα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας ότι ο ύμνος του κόμματος θυμίζει τον ύμνο της χιτλερικής νεολαίας.

Το γερμανικό Reuters μεταδίδει: «Η χώρα, που σώθηκε από τη χρεοκοπία με κούρεμα του χρέους της, αντιμετωπίζει την προοπτική δυσκολίας σχηματισμού κυβέρνησης. Τυχόν αμφιβολίες σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος σταθεροποίησης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη».

«Σαφέστερη εικόνα για τα ποσοστά των κομμάτων θα υπάρξει αργότερα» σημειώνεται, υπογραμμίζοντας πως στις ιδιαιτερότητας του ελληνικού εκλογικού νόμου είναι το «μπόνους» των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Spiegel:η αντίφαση των ελληνικών εκλογών

«Ηταν λογικό: οι αγανακτισμένοι Έλληνες τιμώρησαν στις κάλπες τα δύο μεγάλα κόμματα, με μια ψήφο διαμαρτυρίας κατά της δρακόντειας λιτότητας που έχει επιβάλει η τρόϊκα. Αλλά η μεγάλη αντίφαση είναι ότι κανένας στην Ελλάδα δεν θέλει πραγματικά να εγκαταλείψει το ευρώ. Αν θα γεφυρωθεί αυτό το χάσμα είναι κάτι που θα φανεί τις ερχόμενες ημέρες», γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα το γερμανικό Spiegel.

«Παραμένει ασαφές αν αυτή η τιμωρία θα είναι απλώς προειδοποιητική βολή από τους ψηφοφόρους, ή αν θα εξελιχθεί σε νοκ άουτ για ΝΔ και ΠαΣοΚ.

Με τον Σύριζα στην δεύτερη θέση και τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής εντός βουλής, φαίνεται ότι η κρίση χρέους χτύπησε και τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία, μετά την μεταπολίτευση.

Αλλά το μεγαλύτερο χτύπημα το δέχθηκε η στρατηγική που ακολουθούν ΕΕ και ΔΝΤ για τη σωτηρία της Ελλάδας. Οι εκλογές έδειξαν ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να σωθούν με αυτόν τον τρόπο.

Η λιτότητα τους φαίνεται πολύ άγρια, και η διεθνής παρέμβαση – ιδίως από την Γερμανία – στην εσωτερική πολιτική κατάφερε μεγάλο πλήγμα στο εγώ των Ελλήνων.

Εκείνος που κέρδισε τα περισσότερα από την λαϊκή οργή είναι ο Αλέξης Τσίπρας, του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα του ασκεί σφοδρή κριτική στην ΕΕ. Αλλά δεν υποστηρίζει την απόσυρση από την ευρωζώνη, όπως το ΚΚΕ. Αντιθέτως, ο Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να «παραμείνει ένας κρίκος στην αλυσίδα. Μόνο τότε θα μπορεί να εξασφαλίσει την στήριξη από την Ευρώπη». Με άλλα λόγια, ελπίζει σε επιπλέον δισ. ευρώ από την Ευρώπη, ή σε ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ για την οικονομική ανάπτυξη», γράφει το Spiegel.