Με την ανεργία στην Ιταλία να αγγίζει το 10%, ολοένα περισσότεροι νέοι άνθρωποι επιλέγουν να γίνουν βοσκοί: μία δουλειά, η οποία αν και χαμηλά αμειβόμενη και απαιτητική, προσφέρει εργασιακή ασφάλεια, καθαρό αέρα και άφθονο… τυρί πεκορίνο.

Παρότι παραδοσιακά αποτελεί επάγγελμα μεγαλύτερων σε ηλικία ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία του αγροτικού συνδικάτου Κολντιρέτι, το τελευταίο διάστημα περίπου 3.000 Ιταλοί κάτω των 35 χρόνων αποφάσισαν να το ακολουθήσουν.

Οι νέοι επιλέγουν έναν πιο απλό και φυσικό τρόπο ζωής, αφού σταδιακά διαπιστώνουν ότι τα όνειρά τους να εργαστούν ως γιατροί, δικηγόροι, και μηχανικοί πέφτουν στο κενό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αυξανόμενης λιτότητας στη χώρα.

Παράδειγμα, ο 25χρονος Ντάβιντε Μπορτολούτσι: με πτυχίο στη χαρτογράφηση από τεχνολογικό ίδρυμα και αδυνατώντας να βρει δουλειά στο αντικείμενό του, σήμερα φροντίζει ένα κοπάδι 400 προβάτων στους πανέμορφους Δολομίτες των ιταλικών Άλπεων.

«Είμαι χαρούμενος με την επιλογή μου. Ξεκίνησα με το να ακολουθώ άλλους βοσκούς και να μαθαίνω. Δεν ήταν εύκολο. Ημέρα με την ημέρα, βελτιωνόμουν χωρίς να αποκαρδιώνομαι που μερικές φορές δούλευα μέσα στη δυνατή βροχή και άλλες φορές κάτω από τον καυτό ήλιο» λέει ο ίδιος.

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση του Κολντριρέτι, αυτή η τάση των νέων να γίνονται βοσκοί βοήθησε στην ανανέωση του τομέα που κυριαρχείτο από μεγαλύτερους ανθρώπους. Μάλιστα στο 80% των περιπτώσεων εισήγαγαν στο επάγγελμα νέες τεχνολογίες, βελτιώνοντας την ποιότητα του κρέατος, του μαλλιού και του τυριού.