Μέχρι στιγμής η προεκλογική στρατηγική του Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να συνοψιστεί ως εξής, γράφει ο Ρόμπερτ Ράιχ στον «Guardian»: «Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, η οικονομική μου πολιτική λειτουργεί, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας αλλά μείνετε μαζί μου και θα είστε εντάξει». Σύμφωνα με τον Ράιχ, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια, η στρατηγική αυτή δεν είναι αρκετή για να κερδίσει τις εκλογές.

«Η κούφια επωδός «Θα τα πάω καλύτερα» του Μιτ Ρόμνι προσελκύει εξίσου πολλούς ψηφοφόρους με το «Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο» του Ομπάμα. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των «New York Times», καθένας τους λαμβάνει ποσοστό 46%», συνεχίζει ο πρώην αυτός υπουργός Εργασίας επί Μπιλ Κλίντον. Προσθέτει πως αν η αμερικανική οικονομία «φρενάρει» – πιθανότητα στην οποία δίνει ποσοστό 50% -, η κούφια υπόσχεση του Ρόμνι θα ηχεί ακόμη καλύτερα.

Ο Ράιχ προτείνει στον Ομπάμα να πάει παραπέρα από το «Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο» και να προσφέρει στους Αμερικανούς μια σαφή στρατηγική για την ενίσχυση της οικονομίας. Η πρότασή του περιλαμβάνει τέσσερα σημεία:

Πρώτον, να απαιτήσει από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες να τροποποιήσουν τα στεγαστικά δάνεια των ιδιοκτητών που ακόμη παραπαίουν μετά την φούσκα των ακινήτων. Ο Ομπάμα πρέπει να απειλήσει τις τράπεζες ότι αν δεν προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στους δανειολήπτες, στη δεύτερη θητεία του θα αναβιώσει τον διαχωρισμό των εμπορικών από τις επενδυτικές τράπεζες και θα φροντίσει να διασπαστούν τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της Γουόλ Στριτ.

Δεύτερον, να εμποδίσει τους κερδοσκόπους να αυξάνουν την τιμή του πετρελαίου. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι κερδοσκοπικές ενέργειες προσθέτουν σχεδόν ένα δολάριο στο γαλόνι. Η Γουόλ Στριτ και οι πετρελαιάδες κερδίζουν πολλά χρήματα αλλά την πληρώνει ο μέσος Αμερικανός. Η πετρελαϊκή βιομηχανία έχει καταφύγει στα δικαστήρια για να αποτρέψει τους περιορισμούς στην κερδοσκοπία με τις τιμές του πετρελαίου. Ο Ομπάμα πρέπει να φροντίσει ώστε να τεθούν οι περιορισμοί και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι κερδοσκόποι.

Τρίτον, ο πρόεδρος πρέπει να καταστήσει σαφές ότι οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες δεν θα έχουν προτεραιότητα έναντι της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ότι δεν θα ακολουθήσει την Ευρώπη στην παγίδα λιτότητας που επιβραδύνει την ανάπτυξη και αυξάνει την ανεργία. Ενώ κατανοεί την ανάγκη να μειωθεί το μακροχρόνιο έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας, πρέπει να ασκήσει βέτο στις περικοπές μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να πέσει στο 5%.

Τέταρτον, ο Ομπάμα πρέπει να βεβαιωθεί ότι οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν την σχέση ανάμεσα στην εύθραυστη ανάκαμψη των ΗΠΑ και τη διεύρυνση της ανισότητας. Όταν τόσο πολύ από το διαθέσιμο εισόδημα και τον πλούτο της χώρας πηγαίνει στην κορυφή, η μεγάλη μεσαία τάξη στερείται την αγοραστική δύναμη να εκκινήσει την οικονομία. Γι’ αυτό ο καθορισμός ενός κατώτερου ποσοστού φορολόγησης των εκατομμυριούχων πρέπει να θεωρηθεί ως το πρώτο βήμα ώστε τα οφέλη της ανάπτυξης να μοιραστούν ευρέως. Να δεσμευτεί ότι θα κάνει περισσότερα στη δεύτερη θητεία του.

«Αυτή η οικονομική στρατηγική είναι σημαντική για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη», καταλήγει ο Ράιχ. «Αποτελεί τον αντίποδα στις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας της Ευρώπης». Παραδέχεται όμως ότι για να εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω, χρειάζεται η συνεργασία του Κογκρέσου, η οποία κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών.