Πώς σχολιάζουν γάλλοι αναγνώστες το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών, στις ιστοσελίδες δύο μεγάλων εφημερίδων, της κεντροαριστερής Le Monde και της δεξιάς Le Figaro;

«Ο Σαρκό έχει βρεθεί στη θέση του μεγάλου ηττημένου: θα τα παίξει τώρα όλα για όλα. Θα προσπαθήσει να προσεταιριστεί τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου και αυτό θα είναι τρομακτικό. Θα χαϊδέψει τα πιο πρωτόγονα ένστικτα: τον φόβο, την απόρριψη του ξένου, κλπ… Δεν θα αυτολογοκριθεί όπως στον πρώτο γύρο. Το ερώτημα είναι: οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Δεξιάς (του ντε Γκωλ, του Σιράκ) θα δεχθούν να χάσουν την ψυχή τους, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν την δίψα του Σαρκό για εξουσία;», γράφει η Μιμί 43 στη Monde.

Αλλος, στην ιστοσελίδα της ίδιας εφημερίδας, προβλέπει ότι στο μέλλον η Γαλλία θα αποκτήσει ακροδεξιά πρόεδρο. «Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τί θα κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους την τελευταία στιγμή. Δεν πιστεύω ότι οι δημοσκοπήσεις πέφτουν μέσα. Το παιχνίδι της (σσ ακροδεξιάς) Μαρίν Λε Πέν είναι να χάσει ο Σαρκοζί. Καθώς ο Ολάντ θα κυβερνήσει με θλιβερό τρόπο την Γαλλία, η Λε Πέν, σε πέντε χρόνια, θα δει το κόκκινο χαλί στα πόδια της!», σχολιάζει ο Ζαν-Κλοντ Μεγιέρ.

«Ποιός ψηφοφόρος του Εθνικού Μετώπου θα μπορούσε να ψηφίσει τον Ολάντ, γνωρίζοντας ότι αυτός ο υποψήφιος διακηρύσσει την νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών και το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών στις τοπικές εκλογές; Θα ήταν σαν να έβαζε το περίστροφο στον κρόταφο. Τολμώ να ελπίζω ότι αυτές οι σκέψεις θα τους οδηγήσουν να ψηφίσουν Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο», γράφει ο Ντομινίκ Φαβιάν στην Figaro.

«Σταματήστε επί τέλους τις επιθέσεις και την στείρα προπαγάνδα: η πολιτική, δεν είναι αυτό!», υπενθυμίζει σε όλους ο Μπουμπακάρ Ντιαλό στη Monde.

«Το στοίχημα που κέρδισε ο Σαρκοζί το 2007 (να κερδίσει τις ψήφους της ακροδεξιάς) έχει φτάσει, πέντε χρόνια αργότερα, στα όριά του. Υιοθετώντας τις θέσεις του Εθνικού Μετώπου εξαπατώντας τους δικούς του ψηφοφόρους, οδήγησε τους ψηφοφόρους της πιο σκληρής Δεξιάς πίσω στο πατρικό τους σπίτι. Πιστεύω ότι πρέπει να μιλήσουμε αμέσως για τον κίνδυνο που ενέχει για την δημοκρατία μια πολιτική που εμπνέεται από τις θέσεις της άκρας Δεξιάς», γράφει ο Greg60200 στο site του Monde.

«Ο Ολάντ δεν μπορεί να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο παρά μόνο με τις ψήφους του τροτσκιστή επαναστάτη Μελανσόν (σσ ηγέτη του Αριστερού Μετώπου). Επομένως θα πρέπει να δεσμευθεί για τις υποσχέσεις του Μελανσόν και να τις εφαρμόσει, για να μη δούμε την επανάσταση στους δρόμους. Κοινώς, η εκλογή του Ολάντ στις 6 Μαίου θα είναι μια καταστροφή», γράφει ο Ντ. Μπ. στη Figaro.

«Ψήφος στον Ολάντ, είναι ψήφος στον Μελανσόν ! Ολα τα άλλα είναι μπλα μπλα ! Ο καθένας έχει την ψυχή και τη συνείδησή του, αλλά μην έρθετε να κλαφτείτε μετά. Το πρόγραμμα είναι καθαρό: ψήφος στους μετανάστες, άνοιγμα συνόρων, νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών… Θα γελάσουμε!», γράφει ανωνύμως αναγνώστης στη δεξιά εφημερίδα.

«ΠΟΤΕ!!! Ούτε τον Σαρκοζί, ούτε τον Ολάντ. Είναι σαν να διαλέγεις ανάμεσα στην πανούκλα και την χολέρα», γράφει άλλος, ανώνυμος, στη Figaro, χωρίς να αντιπροτείνει τρίτη λύση.