Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία φαίνονται «πρόδηλες» μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του ολλανδικού δημοσίου ελλείμματος, ανακοίνωσε σήμερα ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ήδη κάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για διαχείριση της κατάστασης τη Δευτέρα. Οι συνομιλίες που κατέληξαν αδιέξοδες ύστερα από επτά εβδομάδες αφορούσαν πακέτο περικοπών μεταξύ 14 και 16 δισ. ευρώ.

Τη δήλωση «Οι εκλογές φαίνονται πρόδηλες» έκανε ο ολλανδός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη το Σάββατος (21/4) μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού και του συμμάχου της ακροδεξιού κόμματος του Γκερτ Βίλντερς στο κοινοβούλιο.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι προτιμά να περάσουν πρώτα από το Κοινοβούλιο τα μέτρα λιτότητας, που στοχεύουν στη μείωση του ελλείμματος στα όρια της συνθήκης της ΕΕ.

Λίγο αργότερα, ο Γκερτ Βίλντερς κάλεσε ανοικτά για «εκλογές όσο το γρηγορότερο δυνατό» λέγοντας και επισήμως ότι αποσύρει τη στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση μειοψηφίας Ρούτε.

Η Ολλανδία, από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωζώνης με άριστη αξιολόγηση από του οίκους αξιολόγησης, θεωρείται δημοσιονομικό «υπόδειγμα» της Ευρωζώνης και η απειλή πολιτικής αστάθειας λόγω της οικονομικής πολιτικής προκαλεί ανησυχίες στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ηγεσίες.