Με την αποχώρηση του «σκληροπυρηνικού» Ρικ Σαντόρουμ από τις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η «φαιά ουσία» του προεκλογικού επιτελείου του – αδιαφιλονίκητου πλέον φαβορί για το χρίσμα – Μιτ Ρόμνεϊ δεν αναλώνεται στο πώς θα εξουδετερωθούν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι. Αντίθετα, τα βέλη του στρέφονται κατά του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κρατώντας στα χέρια του την «καυτή πατάτα» της οικονομίας πασχίζει να πείσει τους αμερικανούς ψηφοφόρους ότι στη δεύτερη θητεία του, εφόσον εκλεγεί, θα τα «πάει καλύτερα». Ωστόσο κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν απευθύνεται στο εκλογικό σώμα από θέση απόλυτης πολιτικής ισχύος. Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ισοπαλία μεταξύ των δύο, η τρέχουσα προεκλογική περίοδος μπορεί να μην προβλέπει ξεκάθαρο νικητή αλλά σίγουρα προοιωνίζεται όξυνση στις κοινωνικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές που τέμνουν την αμερικανική κοινωνία.

Λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς επιδοκιμάζουν τις επιδόσεις του Ομπάμα στην προεδρία. Παρά το πρόσφατο κύμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας η ανεργία παραμένει σε υψηλά ποσοστά, η οικονομία ανακάμπτει με ρυθμούς χελώνας και το κερασάκι στη τούρτα της αμερικανικής δυσφορίας ήρθε με την εξωφρενική για τα δεδομένα της χώρας ανοδική τιμή των καυσίμων. Πώς λες σε ένα εξόχως ενεργοβόρο έθνος να πληρώσει 4 δολάρια το γαλόνι (περίπου ένα δολάριο το λίτρο) για να γεμίσει το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου του;
Ούτε το προεκλογικό «τρικ» του Ομπάμα να επιβληθεί ένας φόρος τουλάχιστον 30% στο εισόδημα των Αμερικανών που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. δολάρια τον χρόνο – ο λεγόμενος «Κανόνας Μπάφετ», από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και υποστηρικτή του Ομπάμα Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος είπε ότι πρέπει να επιβληθούν υψηλότεροι φόροι στους πλούσιους – απέδωσε καρπούς, αφού η υιοθέτηση του σχεδίου «σκάλωσε», όπως ήταν αναμενόμενο, στην αμερικανική Γερουσία. Πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό των CBS News και «New York Times» φέρνει τον Ομπάμα και τον Ρόμνεϊ ισόπαλους στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος με 46% έκαστος.
Προηγούμενες δημοσκοπήσεις στον μήνα Απρίλιο αποκαλύπτουν ακριβώς την ίδια αμφιθυμία στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με άλλες να φέρνουν μπροστά τον Δημοκρατικό και άλλες τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Συνολικά, οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν στο διάστημα 4 – 17/4 δείχνουν τον Ομπάμα να προηγείται του Ρόμνεϊ κατά μέσον όρο με ποσοστό 1,6% – στατιστικά ασήμαντη διαφορά. «Οπως τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ ήταν ασυνήθιστα σημαντικά στην κούρσα για το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα, θεωρώ ότι και τα ντιμπέιτ μεταξύ του Ομπάμα και του Ρόμνεϊ θα είναι εξίσου σημαντικά αυτόν τον χρόνο. Μια δυνατή ή αδύναμη εμφάνιση ενός εκ των δύο μπορεί να κατευθύνει το κοινό προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση» εξηγεί στο «Βήμα» ο Κάρι Κόβινγκτον, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβας.
Αν και οι εξαγγελίες αναφορικά με το μέτωπο της οικονομίας και της ανεργίας θα αποτελέσουν το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με τον καθηγητή Κόβινγκτον, το παραδοσιακό «οχυρό» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η εθνική ασφάλεια, σε αυτές τις εκλογές ευνοεί μάλλον τους Δημοκρατικούς. «Θα είναι δύσκολο για τον Ρόμνεϊ να υποστηρίξει ότι ο Ομπάμα είναι αδύναμος στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, όταν ο Ομπάμα ήταν εκείνος ο οποίος συντόνισε την επιχείρηση που οδήγησε στην εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν και επεξέτεινε δραματικά τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών» μας λέει. Ο Ρόμνεϊ γνωρίζει ότι ο Ομπάμα δεν είναι εύκολος αντίπαλος: όσο και αν προσπαθεί να συσπειρώσει τους υπερ-συντηρητικούς ψηφοφόρους της παραδοσιακής ευαγγελικής Δεξιάς, υποδαυλίζοντας το μίσος τους για τον «αντιαμερικανό, μουσουλμάνο, μαρξιστή» Ομπάμα, ο ίδιος παραμένει γι’ αυτούς ο μορμόνος μετριοπαθής πρώην κυβερνήτης της παραδοσιακά «μπλε» Πολιτείας της Μασαχουσέτης.
Τι κι αν «τρέχει» σε συνέδρια της Εθνικής Ενωσης Οπλων (NRA) και προαναγγέλλει την κατάργηση υπουργείων – στο πλαίσιο της πολυπόθητης «μικρότερης κυβέρνησης» – παρουσιάζοντας τα συντηρητικά του διαπιστευτήρια; Μόλις ένας στους τρεις ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών δηλώνει ότι θα τον ψήφιζε με «ενθουσιασμό» στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Και ας μην ξεχνάμε τους αριθμούς: αν και βαθύπλουτος ο ίδιος, η προεκλογική εκστρατεία του Ρόμνεϊ υπολείπεται σε πόρους σε σχέση με εκείνη του αμερικανού προέδρου. Ως το τέλος Φεβρουαρίου ο Ομπάμα είχε συγκεντρώσει για την εκστρατεία του περίπου 173 εκατ. δολάρια, ενώ ο Ρόμνεϊ περίπου 76 εκατ. δολάρια – πολλά εκ των οποίων ξόδεψε για να επικρατήσει στις ρεπουμπλικανικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα, το οποίο έχει πια στο «τσεπάκι».

Μάικλ Μάνγκερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ
«Ο Μιτ είναι αδύναμος υποψήφιος»

«Ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι ένας αδύναμος υποψήφιος» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Μάικλ Μάνγκερ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος να επικρατήσει του Μπαράκ Ομπάμα είναι ελάχιστες.
Πόσες πιθανότητες θεωρείτε ότι έχει ο Μιτ Ρόμνεϊ να νικήσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και ποια είναι τα ζητήματα-κλειδιά που ίσως καθορίσουν και το αποτέλεσμά τους;
«Ολα θα κριθούν από την οικονομία. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αυξηθεί στο 4% στο δεύτερο ή στο τρίτο τέταρτο του χρόνου, ο πρόεδρος Ομπάμα θα κερδίσει εύκολα. Ο Ομπάμα διαθέτει περισσότερα χρήματα και καλύτερη οργάνωση. Και είναι ο τρέχων πρόεδρος. Δεν πιστεύω ότι ο Ρόμνεϊ έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να νικήσει, εκτός και αν η οικονομία επιστρέψει σε καθοδική πορεία. Αν αυτό συμβεί, θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί προς όφελός του την αντιδημοτικότητα του σχεδίου για τη δημόσια υγεία του Ομπάμα. Αλλά αν η οικονομία βελτιωθεί, ο Ρόμνεϊ δεν έχει καμία ελπίδα. Είναι ένας αδύναμος υποψήφιος και δεν θα έχει αρκετά χρήματα προκειμένου να κερδίσει».
Ο νικητής θα κριθεί στις λεγόμενες «swing states» (αμφιταλαντευόμενες Πολιτείες);
«Ο νικητής θα κριθεί από το αποτέλεσμα σε πέντε Πολιτείες: στο Μίσιγκαν, στη Βόρεια Καρολίνα, στο Οχάιο, στην Πενσιλβάνια και στο Γουισκόνσιν. Στις υπόλοιπες Πολιτείες η έκβαση είναι βέβαιη. Κάποιες θα πάνε από τη μία πλευρά και κάποιες από την άλλη, αλλά αυτές οι πέντε είναι που θα κρίνουν το παιχνίδι. Και θα υπάρξει ένας καταιγισμός διαφήμισης και εθελοντικής εργασίας που θα κουράσει τους ψηφοφόρους πολύ πριν από τον Νοέμβριο. Εγώ ζω στη Βόρεια Καρολίνα, όπου η προσέλευση στις κάλπες το 2008 άγγιξε το 65%, το υψηλότερο ποσοστό επί πολλά χρόνια. Σε ένα μεγάλο ποσοστό προσέλευσης οι Δημοκρατικοί, ο Ομπάμα, θα κερδίσουν εύκολα. Αλλά αν η κατάσταση της οικονομίας επιδεινωθεί και η προσέλευση είναι μικρή, ο Ρόμνεϊ ίσως έχει μια ευκαιρία. Δεν πιστεύω όμως ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι ο Ομπάμα θα νικήσει».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ