Τρεις νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας θα είναι ο Φρανσουά Ολάντ. Στις δύο από αυτές ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών έρχεται πρώτος στον πρώτο γύρο, αφήνοντας δεύτερο τον Νικολά Σαρκοζί, ενώ στην τρίτη οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν ίσα ποσοστά.

Στον δεύτερο γύρο, πάντως, ο Φρανσουά Ολάντ διατηρεί προβάδισμα και στις τρεις δημοσκοπήσεις. «Δεν υπάρχει σωτηρία» φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν στον Νικολά Σαρκοζί, λιγότερο από 48 ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της TNS Sofres θέλει ισόπαλους τους δύο υποψήφιους με ποσοστό 27% στον πρώτο γύρο. Στον δεύτερο γύρο, όμως, ο Φρανσουά Ολάντ προηγείται με 55% έναντι 45% του αντιπάλου του.

Δημοσκόπηση της Selon Ipsos δείχνει ότι ο Φρανσουά Ολάντ διατηρεί προβάδισμα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και συγκεντρώνει ποσοστό 29%, έναντι 25,5% του Σαρκοζί. Στον δεύτερο γύρο, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος συγκεντρώνει το 56% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 44% του γάλλου προέδρου.

Τέλος, δημοσκόπηση της BVA δείχνει ότι ο Φρανσουά Ολάντ διατηρεί προβάδισμα έναντι του Νικολά Σαρκοζί. Ο πρώτος συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο των εκλογών ποσοστό 30%, έναντι 26,5% του δεύτερου. Στον δεύτερο γύρο η BVA φέρνει πρώτο τον Ολάντ με 57%, έναντι 43% του Νικολά Σαρκοζί.

Την τρίτη θέση και στις τρεις δημοσκοπήσεις καταλαμβάνει η Μαρίν Λεπέν με ποσοστό γύρω στο 16% και ακολουθεί ο Ζαν Λουκ Μελανσόν με ποσοστό 14%.

Ποσοστό 24% δήλωσε ότι η προεκλογική εκστρατεία τους ενθαρρύνει να απέχουν από τις εκλογές, παρά να προσέλθουν στις κάλπες.

«Δεν υπάρχει σωτηρία»

Ενώ ένας-ένας οι υποστηρικτές του Ν.Σαρκοζί τον εγκαταλείπουν, δηλώνοντας τη στήριξή τους στον Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, φαίνεται να έχει αποδεχθεί την ήττα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Canard Enchaîné», o Φιγιόν φέρεται να είπε στον Νικολά Σαρκοζί ότι «δεν υπάρχει σωτηρία».

«Η στρατηγική της εκστρατείας με βάση σκληρά δεξιά θέματα ήταν σοβαρό λάθος» πρόσθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, φέρεται να είπε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσουμε».

Δημοσίως, βέβαια, η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο Φρ. Φιγιόν και οι υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης υποδέχθηκαν με χαρακτηρισμούς όπως «προδότες» και «ξεδιάντροποι» την είδηση της στήριξης του Σοσιαλιστή υποψηφίου από την πρώην υφυπουργό Οικιστικής Πολιτικής, Φαντελά Αμαρά, αλλά και από την κεντρώα Κορίν Λεπάζ, η οποία είχε διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος σε προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Και οι δύο υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να τις εκφράσει η δεξιά στροφή που έχει πραγματοποιήσει ο Σαρκοζί.

Ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος επιμένει ότι τίποτα δεν έχει ακόμα κριθεί. «Να σας υπενθυμίσω ότι δεν υπήρξε ούτε μία εκλογική διαδικασία στη Γαλλία χωρίς εκπλήξεις» δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί την Πέμπτη, καλώντας τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν, αφού – όπως είπε – «η ψήφος στη Μαρίν Λεπέν εξυπηρετεί τον Φρανσουά Ολάντ».