Τουλάχιστον 80 άνθρωποι, ανάμεσά τους 52 άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο σε βιαιότητες σε ολόκληρη τη Συρία. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες ημέρες πριν την κατάπαυση πυρός που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει η Συρία.

Η πλειοψηφία των θυμάτων έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια βομβαρδισμού της περιοχής της Χάμα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συνολικά, «52 άμαχοι σκοτώθηκαν, οι 40 από τους οποίους στη διάρκεια βομβαρδισμού της επαρχίας Χάμα», τόνισε η ίδια πηγή.

Στη Χομς, δεκατρία πτώματα, τα οποία έφεραν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, βρέθηκαν σε δρόμο της συνοικίας Ντέιρ Μπαάλμπα.

Πρόκειται για νέους άνδρες και μεσήλικες. Τα χέρια τους ήταν δεμένα στην πλάτη ενώ τα μάτια πολλών ήταν καλυμμένα.

Περίπου 700 Σύροι έφθασαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Τουρκία, ανεβάζοντας σε 24.000 τον αριθμό των Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στη χώρα από την έναρξη της εξέγερσης.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, 699 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα μέσα σε μια ημέρα. Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία είχε δεχθεί σε διάστημα 36 ωρών τον αριθμό ρεκόρ των 2.800 ανθρώπων από τη γειτονική χώρα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το διεθνή απεσταλμένο στη Συρία Κόφι Ανάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, του ζήτησε να επισκεφθεί την Τουρκία για να διαπιστώσει την κατάσταση των Σύρων προσφύγων στο τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Ανάν αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Σε μία άλλη εξέλιξη, στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Ενότητας ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός πρόκειται να στείλει στη Συρία ανθρωπιστική βοήθεια αξίας άνω των 70 εκατομμυρίων δολαρίων.