Η Μισέλ Ομπάμα είπε ένα βροντερό όχι στα βραδινά φορέματα διάσημων Αμερικανών σχεδιαστών. Ο Τομ Φορντ, ο Ραλφ Λόρεν, η Ντόνα Κάραν, ο Μάικλ Κορς ακόμα κι αυτοί οι επικεφαλής της φίρμας με την υπογραφή του Ελληνοαμερικανού Τζέιμς Γκαλάνος, αγαπημένου της Νάνσυ Ρίγκαν, είδαν μάλλον έκπληκτοι την πρώτη κυρία των Η.Π.Α να επιλέγει για τις δεξιώσεις, τα parties και τα gala, outfits τα οποία θα μπορούσε να έχει επιλέξει μια γυναίκα της διπλανής πόρτας.

Βραδινά φορέματα σε οικονομικές τιμές που «ανακαλύπτει» συνήθως σε πολυκαταστήματα σαν το «Macy’s», το «Neiman Marcus», ή το «Saks» όταν επισκέπτεται την Νέα Υόρκη.

Τα…ελιτίστικα «Barneys» και «Bergdorf Goodman» και οι «exclusive boutiques» τους με τους snob πωλητές δεν έχουν δεχθεί ακόμα επίσκεψη από την πανύψηλη σύζυγο του Μπάρακ Ομπάμα.

Η Κάθριν Μίντλετον, σύζυγος του πρίγκιπα Γουίλιαμ, αντίθετα από την πριγκίπισσα Νταϊάνα η οποία λάτρευε τις μακριές, εκτυφλωτικές τουαλέτες του φίλου της Gianni Versace, επιλέγει βραδινά φορέματα από οικονομικά μαγαζιά ή φθηνές αλυσίδες στο κέντρο του Λονδίνου.

Τελικά τι γίνεται με τις περίφημες night collections των κορυφαίων σχεδιαστών του πλανήτη; Οι ίδιοι οι designers υποστηρίζουν ότι μέσα από ένα βραδινό ρούχο μπορούν να κάνουν το «κέφι» τους. Μπορούν να δημιουργήσουν ρούχα haute couture. Με ακριβά υφάσματα, πέτρες, περίτεχνα κεντήματα. Ρούχα τα οποία αρκετές φορές χαρακτηρίζονται ως έργα τέχνης. Ρούχα όμως που δεν πουλάνε, ή μάλλον πουλάνε…αποκλειστικά και μόνο σε Κινέζες.

Οι Κινέζες «ψωνίζουν» haute couture

Oι πάμπλουτες κυρίες από την China, την νέα, μεγάλη οικονομική δύναμη του πλανήτη δεν διστάζουν να ξοδέψουν αμύθητα ποσά για να δημιουργήσουν μια τεράστια γκαρνταρόμπα από βραδινά φορέματα. Οι Κινέζες θα μπορούσαν να αγοράσουν όλες τις τουαλέτες των stars του Hollywood. Όταν αυτές περπατούν στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ.

Έτσι κι αλλιώς οι evening gowns των Balenciaga, Dior, Givenchy, Tom Ford, Rick Owens είναι δανεικές. Οι διάσημοι μετρ επιλέγουν τις Μούσες τους κι εκείνες τα βραδινά τους φορέματα, αρκετές φορές τόσο κακόγουστα που θυμίζουν τούρτες ή…γλυπτά της Niki de Saint Phalle!

Η οικονομική κρίση μείωσε τις πωλήσεις των βραδινών ρούχων. Όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική. Στην πραγματικότητα οι κολεξιόν αυτές είναι σαν…να μην υπάρχουν!

Οι «πραγματικές» γυναίκες δεν αγοράζουν πλέον τα περίτεχνα, «βαριά» βραδινά. Ούτε καν αυτές οι οποίες διαθέτουν μεγάλη οικονομική άνεση. Ακόμα κι οι Ρωσίδες με τα χοντρά πορτοφόλια, προτιμούν τα easy going φορέματα για τις βραδινές τους εξορμήσεις. Οι εντυπωσιακές φωτογραφίσεις με τα βραδινά φορέματα γεμίζουν τις σελίδες των luxury περιοδικών, γίνονται όμως περισσότερο για λόγους «branding».

Το στιλ δημιουργούν οι πραγματικές γυναίκες

Τα πράγματα είναι πλέον πιο απλά. Και τελικά σήμερα, σε δύσκολες εποχές, το στιλ το φτιάχνουν οι άνθρωποι και όχι οι σχεδιαστές. Τα περιοδικά όμως πρέπει να συνεχίσουν να γοητεύουν το κοινό τους.

Έτσι «φωτογραφίζουν» super models όπως η Κάρλι Κλος, η Αριζόνα Μιους, η Φρίντα Γκούσταβσον και big stars της μουσικής σκηνής και του κινηματογράφου όπως η Τέιλορ Σουιφτ, η Τζένιφερ Λόπεζ, η Αντέλ, η Λιβ Τάιλερ, η Σκάρλετ Γιόχανσον με βραδινά φορέματα.

Διάσημοι φωτογράφοι όπως οι Mert Alas και Marcus Piggott, Craig McDean, Nick Knight, Steven Meisel «κλείνουν στο φακό τους» πτυχές από πανάκριβο μετάξι, σατέν, μουσελίνες και κεντήματα.

Εμείς απλά επιλέγουμε τα πλέον εντυπωσιακά βραδινά της Άνοιξης και του Καλοκαιριού. Δημιουργίες Γάλλων, Ιταλών, Αμερικάνων και Βρετανών designers. Οι πιθανότητες να τα αγοράσετε είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές.

Κι αυτή άλλωστε η Ντάρια Ζούκοβα, σύντροφος του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, τα απορρίπτει ως μη φορέσιμα. Κάποια ίσως να τα… κρεμούσε αντί για πίνακες στην γκαλερί της «Garage», κάπου στην Μόσχα.

Chanel

Λευκά φορέματα με φτερά στρουθοκαμήλου, κεντημένα με κρύσταλλα.

Φορέματα από πλισέ μουσελίνα με μικρά καρό ζακετάκια τα οποία στολίζονται με φιόγκους.

Diane von Furstenberg

Τα απλά φορέματά της σε πορτοκαλί χρώμα που «πιάνουν» στον έναν ώμο σαν αρχαίος ελληνικός χιτώνας.

Fendi

Τα μαύρα και λευκά κεντημένα φορέματα με τις διαφάνειες και τις δαντέλες σε vintage style.

Gucci

Τα μεταξένια ασπρόμαυρα tuxedos και τα μίνι φορέματα με τις χρυσές και μαύρες παγέτες.

Chloé

Λευκά φαρδιά μακριά φορέματα με πράσινες και κίτρινες πτυχώσεις.

Yves Saint Laurent

Τα μπλε-μοβ μίνι φορέματα με τις φαρδιές φούστες και οι μαύρες κρεπ φόρμες με τα ιλιγγιώδη ντεκολτέ.

Louis Vuitton

Τα λευκά φορέματα με τα φουρό που με τόσο…σκέρτσο «έδειξε» η Κέιτ Μος.

Lanvin

Τα γαλάζια κρεπ φορέματα με τον «κόμπο» μπροστά.

Valentino

Οι μακριές παστέλ μουσελίνες με τα απλικαρισμένα λουλούδια.

Givenchy

Τα ασημένια εκτυφλωτικά μίνι φορέματα.

Alexander McQueen

Τα μαύρα μακριά φορέματα με τους «κορσέδες» στο πάνω μέρος, οι χρυσές, κατακόκκινες και κατάλευκες μακριές τουαλέτες.

Balmain

Οι ολόχρυσες, βαρύτιμα κεντημένες μίνι φούστες οι οποίες συνδυάζονται με τζιν πουκάμισα.

Hers

Μίνι μαύρα φορέματα με μάξι μοβ καζάκες

Stella McCartney

Οι κατάλευκες κρεπ φόρμες και τα καυτά σορτς κάτω από τα μπλέιζερ.

Maison Martin Margiela

Μαύρες μακριές φούστες από κρεπ και καζάκες τύπου σμόκιν.

Elie Saab

Οι κατακίτρινες μουσελίνες και τα εξαιρετικά μίνι και μάξι φορέματα από πράσινες και μοβ παγέτες.

Carven

Μίνι λευκές φούστες-φουρό με κοντά μαύρα σακάκια.

Vionnet

Μακριά φορέματα στο χρώμα του δέρματος με λαμπερές ασημένιες λεπτομέρειες.

Manish Arora

Υπέροχα στενά χρυσά παντελόνια.

Prada

Ροζ φορέματα με πράσινες λεπτομέρειες και super sexy bodies με παγέτες.

Giorgio Armani

Απλά γκρι, στράπλες μακριά φορέματα.

Versace

Φορέματα από γαλάζιο και κίτρινο μετάξι.

Roberto Cavalli

Παντελόνια με χρυσές παγέτες και μαύρα σακάκια. Μίνι χρυσά, κεντημένα φορέματα.

Emilio Pucci

Κατακόκκινες μακριές φούστες με «φαρδιά» σουτιέν στο πάνω μέρος. Σε gypsy look.

Salvatore Ferragamo

Μακριές τουαλέτες από βινύλ και animal prints.

Philipp Plein

Κατακόκκινα σορτς από μετάξι με μαύρα κεντημένα μπλουζάκια.

Ralph Lauren

Κατάλευκα σατέν σμόκιν, ασημένια και ροζ φορέματα

Marc Jacobs

Φούστες από παγέτα που σταματούν πάνω από το γόνατο και συνδυάζονται με σατέν μπλουζόν.

Donna Karan

Διάφανα φορέματα με super αποκαλυπτικά ντεκολτέ.

Παρίσι, Μιλάνο, Λονδίνο, Νέα Υόρκη. Οι πασαρέλες γέμισαν από μετάξι, σατέν, βινύλιο, πολύτιμες πέτρες και κεντήματα. Όλοι οι σχεδιαστές δημιούργησαν βραδινά outfits γεμάτα φαντασία. Ξέρουν καλά ότι τα περισσότερα θα μείνουν στις κρεμάστρες. Το καθένα όμως ξεχωριστά είναι…piece of art.