Με πρωτοβουλία της ακροδεξιάς Αγγλικής Αμυντικής Λέγκας (EDL), εθνικιστικές και ρατσιστικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη θα συγκεντρωθούν το Σάββατο στην πόλη Ααρχους της Δανίας με διακηρυγμένο απώτερο στόχο τη σύμπηξη πανευρωπαϊκού μετώπου κατά της «επέλασης του Ισλαμισμού στην Ευρώπη και της ισλαμοποίησης του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Στη συνάντηση, που θα ξεκινήσει στις 2.00 το μεσημέρι (τοπική ώρα), θα λάβουν μέρος ακροδεξιοί από την Βρετανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Φιλανδία και φυσικά την Δανία, πολλά ηγετικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς καθώς και υποστηρικτές τουλάχιστον 10 ξενοφοβικών και αντι-ισλαμικών οργανώσεων από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς διοργανωτές, θα συζητηθεί η δημιουργία της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Αμυντικής Λέγκας», υπό την ενδεχόμενη ηγεσία του επικεφαλής του EDL, του 29χρονου Στέφεν Γιάξλεϊ-Λένον, γνωστού και με το ψευδώνυμο «Τόμι Ρόμπινσον» (από όνομα παλαιού ακροδεξιού χούλιγκαν της ποδοσφαιρικής ομάδας Λούτον), ο οποίος έφτασε, για το σκοπό αυτό, χθες το πρωί στην Κοπεγχάγη.

Στη συγκέντρωση, η οποία, καθόλου τυχαία, πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της δίκης του Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ, του ακροδεξιού εξτρεμιστή που πέρυσι τον Ιούλιο δολοφόνησε 77 ανθρώπους στη Νορβηγία, αναμένεται να επιχειρήσουν να αντιδράσουν σχεδόν 4.000 μέλη αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών ομάδων που έχουν δώσει ραντεβού την ίδια ημέρα στο Ααρχους. Οι επικεφαλής τους καλούν στην «μεγαλύτερη αντιφασιστική κινητοποίηση της τελευταίας δεκαετίας».

«Είδαμε ήδη μια ομάδα ύποπτα κινούμενων ατόμων, περίπου 40 τον αριθμό, να περιφέρονται στο κέντρο της Κοπεγχάγης, ακολουθούμενα από αστυνομικούς», έγραψε, ανώνυμα, κάποιος στην επίσημη ιστοσελίδα της «Αντι-Φασιστικής Δράσης», ενός ακροαριστερού γκρουπ Δανών που οργανώνουν επιθέσεις εναντίον ακροδεξιών.

«Αύριο ( σσ: σήμερα) περιμένουμε να έρθουν για βοήθεια πολλά μέλη αριστερών ομάδων και εργατικών συνδικάτων», προσέθεσε κάποιος άλλος στο φόρουμ της ιστοσελίδας, γεννώντας φόβους ότι ίσως η φιλήσυχη δανέζικη πόλη αντιμετωπίσει συγκρούσεις ακροδεξιών με αριστεριστές και αντιεξουσιαστές.