Σε μία νέα φάση μπορεί να εισέλθει η τελματωμένη μέχρι σήμερα διπλωματική αντιμετώπιση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία καθώς η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ αποδέχτηκε το σχέδιο έξι σημείων που πρότεινε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Άναν.

Ο Άναν πρόκειται να ενημερώσει τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη Συρία, αλλά από τώρα βασικά μέλη όπως οι ΗΠΑ και η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Βρετανία εκφράστηκαν καταρχήν επιδοκιμαστικά, αλλά έθεσαν ζήτημα τήρησης από τη Συρία των όσων υποσχέθηκε.

Η αποδοχή είναι «σημαντικό βήμα», απαιτούνται όμως πράξεις, επισήμανε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Συρία που συνέστησε στα μέλη του Κογκρέσου να περιμένουν να δουν τι θα κάνει ο Άσαντ τις επόμενες ημέρες.

Επί του εδάφους η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει πρακτικά αμετάβλητη.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους δέκα άμαχοι, σκοτώθηκαν την Τρίτη σε όλη τη Συρία, κυρίως σε σφοδρές μάχες μεταξύ των δυνάμεων του τακτικού στρατού και λιποτακτών που συγκροτούν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν σε προάστια της Δαμασκού, στη Χομς, στη Ντέιρ αλ Ζορ και την επαρχία Ιντλίμπ. Αναφέρθηκαν ακόμη βομβαρδισμοί στη Χομς (που επισκέφτηκε για προπαγανδιστικούς λόγους ο Άσαντ) και στην πόλη Κουσέιρ όπως και σε άλλες πόλεις.

Εντωμεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία τον τελευταίο ένα χρόνο, οπότε και μαίνεται η εξέγερση που αργότερα εξελίχτηκε σε εμφύλιο πόλεμο. Ο ΟΗΕ αναθεώρησε προς τα πάνω την προηγούμενη εκτίμησή του για 8.000 νεκρούς.

Διαφορετικές, ελαφρά μεγαλύτερες εκτιμήσεις δίνει το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (μία από τις βασικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης) το οποίο κάνει λόγο για 9.734 νεκρούς, από τους οποίους οι 7.056 άμαχοι και οι 2.678 στρατιώτες.

Κίνα: Ελπίζουμε οι δύο πλευρές στη Συρία να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους

Η Κίνα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ελπίζει πως το καθεστώς της Δαμασκού και η συριακή αντιπολίτευση θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του σχεδίου για έξοδο από την κρίση του απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν.

«Ελπίζουμε η συριακή κυβέρνηση και οι ενδιαφερόμενες πλευρές στη Συρία να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο Αναν.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που η συριακή κυβέρνηση έκανε δεκτές τις προτάσεις των έξι σημείων του ειδικού απεσταλμένου Κόφι Αναν και σκεφτόμαστε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης», πρόσθεσε ο Χονγκ.

Τα έξι σημεία του σχεδίου Άναν

Η Συρία, με επιστολή της την Τρίτη στον Άναν, αποδέχεται την αποτελούμενη από έξι σημεία ειρηνευτική του πρόταση με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Το σχέδιο, όπως έχει παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ζητά συγκεκριμένα βήματα και από τις δύο πλευρές, την κυβέρνηση αλλά και τους αντάρτες:

  • Δέσμευση για συνεργασία με τον ειδικό απεσταλμένο σε μία πολιτική διαδικασία στην οποία θα λάβουν μέρος όλες οι πλευρές και της οποίας θα ηγείται η Συρία, με στόχο να εκπληρωθούν οι νόμιμες προσδοκίες και ανησυχίες του συριακού λαού.
  • Δέσμευση να σταματήσουν οι συγκρούσεις και να επιτευχθεί άμεσα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κατάπαυση της ένοπλης βίας σε όλες της τις μορφές και από όλες τις πλευρές, με στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και να σταθεροποιηθεί η χώρα.
  • Διασφάλιση της έγκαιρης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις και αποδοχή και εφαρμογή μιας δίωρης καθημερινής διακοπής των συγκρούσεων για ανθρωπιστικούς λόγους.
  • Εντατικοποίηση και διεύρυνση της διαδικασίας απελευθέρωσης όσων κρατούνται αυθαίρετα, περιλαμβανομένων κυρίως όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, και των ανθρώπων που έχουν εμπλακεί σε ειρηνικές πολιτικές δραστηριότητες.
  • Διασφάλιση της ελευθερίας μετακίνησης σε όλη τη χώρα για τους δημοσιογράφους και υιοθέτηση μίας πολιτικής παροχής αδειών εισόδου στη χώρα που να μην κάνει διακρίσεις.
  • Σεβασμός της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και του δικαιώματος σε ειρηνικές διαδηλώσεις, όπως αυτές προβλέπονται από το νόμο.