Ένα νέο χτύπημα από τον καταζητούμενο κατά συρροή δολοφόνο της Τουλούζης φοβούνται οι Αρχές της Γαλλίας μετά το μακελειό στο εβραϊκό σχολείο Οζάρ Χατοράχ και την εκτέλεση των τριών στρατιωτών με καταγωγή από τη βόρεια Αφρική και την Καραϊβική. Το πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό στρέφεται γύρω από έναν έμπειρο σκοπευτή, αποφασισμένο και με πλήρη έλεγχο κινήσεων, με πιθανές νεοναζιστικές διασυνδέσεις και μίσος κατά των μειονοτήτων.

Ο καταζητούμενος έχει πυροβολήσει όλα τα θύματά του στο κεφάλι εξ επαφής, ακολουθεί τον ίδιο τρόπο δράσης και στις κινήσεις του υπάρχει μια κάποια περιοδικότητα. «Υπέγραψε» τρεις επιθέσεις κάθε τέσσερις ημέρες· χρησιμοποίησε το ίδιο μαύρο σκούτερ Yamaha και με το ίδιο όπλο έσπειρε το θάνατο στο σχολείο της Τουλούζης και αφαίρεσε τη ζωή των στρατιωτών.

Μία βιντεοκάμερα που σύμφωνα με μαρτυρία κρεμόταν από το λαιμό του δράστη ενδέχεται να έχει καταγράψει το μακελειό στο εβραϊκό σχολείο -νεκρός έπεσε ο 30χρονος ραβίνος Τζόναθαν Σάντλερ. Ξεψύχησαν οι δύο γιοι του Γκάμπριελ και Άριε, και ο διευθυντής του σχολείου είδε να πεθαίνει στα χέρια του η οκτάχρονη κόρη του, Μίριαμ Μονσονέγκο.

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής που σκόρπισε τον περασμένο Ιούλιο το θάνατο στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας είχε υπαινιχθεί σε ένα μανιφέστο που είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο, πριν δολοφονήσει 77 ανθρώπους, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία κάμερα για να καταγράψει αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις «εθνικής εκκαθάρισης». Στο κατηγορητήριο του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δεν υπήρξε αναφορά ότι ο ίδιος χρησιμοποίησε κάμερα.

«Κόκκινος» συναγερμός – Το προφίλ του δράστη

Η Γαλλία βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό» για πρώτη φορά στα χρονικά και εξίσου πρωτοφανές σε κλίμακα είναι το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολυθεί για τη σύλληψη του δολοφόνου, με την κινητοποίηση δύναμης άνω των 250 αστυνομικών.

Η κατάσταση κόκκινου συναγερμού επιτρέπει έκτακτα μέτρα ασφαλείας -μεικτές περιπόλους στρατού και αστυνομίας, διακοπή της λειτουργίας μέσων μεταφοράς, κλείσιμο σχολείων.

Τρεις στρατιώτες που αποπέμφθηκαν από το στρατό το 2008 για νεοναζιστικές απόψεις έχουν αποκλειστεί πλέον από την όποια ανάμειξη στους πυροβολισμούς. Οι τρεις ήταν μέλη του ίδιου τάγματος αλεξιπτωτιστών στο Μαντομπάν, όπου δολοφονήθηκαν οι στρατιώτες.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάντ επιβεβαίωσε ότι έχουν λάβει χώρα έρευνες «σχετικά με στρατιώτες που αποπέμφθηκαν από το στρατό και που μπορεί να επιδιώκουν εκδίκηση». Ο επαγγελματικός χειρισμός των όπλων εκ μέρους του δολοφόνου κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι έχει υπηρετήσει στο στρατό ή την αστυνομία.

Οι έρευνες στρέφονται προς ακροδεξιά ή ισλαμιστικά κίνητρα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μίας νέας επίθεσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας μίλησε για το προφίλ ενός ψυχρού εκτελεστή, πολύ αποφασισμένου, με πλήρη έλεγχο κινήσεων. Ανάλογες δηλώσεις ήλθαν από τον εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση, Φρανσουά Μολέν: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά αποφασισμένο άτομο που ξέρει ότι το κυνηγούν, που θα μπορούσε να χτυπήσει ξανά».

Όλα τα θύματα πυροβολήθηκαν σχεδόν εξ επαφής στο κεφάλι, δήλωσε ο Φρανσουά Μολέν, διευκρινίζοντας ότι οι Αρχές δεν έχουν αποκλείσει καμία από τις υποθέσεις που κάνουν όσον αφορά τα κίνητρα του δράστη.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει κάποια περιοδικότητα στη διάπραξη των φόνων, καθώς ο δράστης μέχρι τώρα χτυπά κάθε τέσσερις ημέρες, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο» επισήμανε ο εισαγγελέας, συμπληρώνοντας ότι ο δολοφόνος ενεργεί προμελετημένα και ακολουθεί πάντα τον ίδιο τρόπο δράσης.

Η Γαλλία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη χειρότερη αντισημιτική επίθεση από τον Αύγουστο του 1982, όταν έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με χειροβομβίδα και πυροβολισμούς στο εστιατόριο Goldenberg σε εβραϊκή γειτονιά στο κεντρικό Παρίσι.

Η χώρα διαθέτει τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στη Δυτική Ευρώπη (περίπου 600.000), καθώς και τη μεγαλύτερη μουσουλμανική, περί τα πέντε εκατομμύρια. Στην Τουλούζη της νοτιοδυτικής Γαλλίας ζουν περίπου 10.000 με 15.000 εβραίοι σε πληθυσμό 400.000 κατοίκων.

Θρήνος για τα θύματα

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε το πρωί της Τρίτης σε όλα τα σχολεία της Γαλλίας, έπειτα από απόφαση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ως φόρος τιμής στα τρία παιδιά και τον ραβίνο που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης. Το προηγούμενο βράδυ χιλιάδες Γάλλοι είχαν βγει στους δρόμους του Παρισιού για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων.

«Ένα τέρας είναι ελεύθερο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν κανένα σεβασμό για τη ζωή. Όταν αρπάζεις ένα μικρό κορίτσι για να το πυροβολήσεις στο κεφάλι, δίχως να του αφήνεις καμία ευκαιρία, είσαι ένα τέρας. Είσαι ένα αντισημιτικό τέρας, αλλά κυρίως τέρας» δήλωσε ο Σαρκοζί δεσμευόμενος ότι ο δράστης θα συλληφθεί και θα λογοδοτήσει.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας έχουν αναστείλει την εκστρατεία τους, ακυρώνοντας συγκεντρώσεις και συμμετοχές σε ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα. Την ίδια στιγμή, ο γαλλικός Τύπος απευθύνει έκκληση στους υποψηφίους να μην εκμεταλλευτούν πολιτικά την τραγωδία.