Οι δολοφονίες στο εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη είναι μία «εθνική τραγωδία», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έσπευσε στο σημείο λίγο μετά το περιστατικό.

Συσχέτισε ακόμη –μάλλον προσεκτικά– την υπόθεση με τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες τριών στρατιωτικών που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή μιλώντας για ομοιότητες. Τις υποθέσεις έχει αναλάβει η εισαγγελία του Παρισιού στα πλαίσια των αντιτρομοκρατικών αρμοδιοτήτων της.

«Ολόκληρη η Γαλλική Δημοκρατία συγκλονίστηκε από αυτήν την τρομερή τραγωδία» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επισήμανε μάλιστα ότι υπάρχουν αξιοσημείωτες ομοιότητες στον τρόπο δράσης στην επίθεση στην Τουλούζη με αυτές την περασμένη εβδομάδα, αν και «θα πρέπει να περιμένουμε την αστυνομία να επιβεβαιώσει την υπόθεση».

Τον αποτροπιασμό του για το περιστατικό εξέφρασε και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας για «αντισημιτική πράξη που πλήττει τις οικογένειες σε ό,τι έχουν πολυτιμότερο, τα παιδιά τους, και βυθίζει στο πένθος ολόκληρο το έθνος». Την επίθεση καταδίκασε και η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν η οποία ζήτησε από τις Αρχές «να κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν μία νέα τραγωδία».

Τον αποτροπιασμό του για την επίθεση εξέφρασε το Ισραήλ. Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η χώρα του έχει εμπιστοσύνη στο Παρίσι «ότι θα ρίξει φως» στην υπόθεση. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κονγκρέσο ζήτησε από τις γαλλικές Αρχές «να κάνουν τα πάντα» για να εντοπίσουν τον δράστη της επίθεσης. Το έγκλημα καταδίκασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενίσχυση με πρόσθετα μέτρα ασφαλείας

Μόλις την Κυριακή, 24 ώρες πριν από την επίθεση, ο Κλοντ Γκεάν, υπουργός Εσωτερικών της Γαλλία, μίλησε ενώπιον της κεντρικής επιτροπής των εβραίων της Γαλλίας, στο Παρίσι, διαβεβαιώνοντας ότι «οι ψυχρές στατιστικές» δείχνουν σταθερή μείωση των αντισημιτικών δράσεων τα τελευταία δύο χρόνια.

«Αλλά η επαγρύπνιση συνεχίζεται. Απαιτεί να συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες το 2012, και δεσμεύομαι ότι θα τις συνεχίσoυμε», είπε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Εβραίων Φοιτητών της Γαλλίας (UEJF), Ζονατάν Χαϊούν, απηύθυνε το πρωί έκκληση προς τις δυνάμεις ασφαλείας «να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στα εβραϊκά σχολεία και τις συναγωγές. Η ελευθερία του αντισημιτικού και ρατσιστικού λόγου δημιουργεί σήμερα κλίμα ανασφάλειας για τους εβραίους στη Γαλλία», είπε.

Χθες, μπροστά σε αρκετές εκατοντάδες εβραίων της Γαλλίας, ο Κλοντ Γκεάν υπενθύμισε ότι «ο αγώνας εναντίον του αντισημιτισμού, σε όλες τις μορφές του, προϋποθέτει προσήλωση και αποφασιστικότητα».

Λίγες ώρες πριν από την τραγωδία, ο υπουργός διαβεβαίωνε ότι «όταν ένα μέλος της εβραϊκής κοινότητας πέφτει θύμα μιας τέτοιας πράξης, δεν είναι ένα μέρος της εθνικής κοινότητας που δέχεται επίθεση και υποφέρει, αλλά ολόκληρο το έθνος».

Η μεγαλύτερη έκρηξη αντισημιτικών επιθέσεων στη Γαλλία, η οποία διαθέτει την μεγαλύτερη εβραϊκή, αλλά και μουσουλμανική κοινότητα της Ευρώπης, σημειώθηκε μετά τις 27 Δεκεμβρίου του 2008, όταν άρχισαν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Τότε, σε ένα μήνα, έγιναν 55 επιθέσεις σε εβραϊκούς στόχους. Τρεις συναγωγές είχαν γίνει στόχος, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.