Ο αμερικανός στρατιώτης που κατηγορείται για το μακελειό στο οποίο σκοτώθηκαν 16 άμαχοι Aφγανοί είχε τραυματιστεί στο σώμα και στο κεφάλι ενώ υπηρετούσε στο Ιράκ, και δεν ήθελε να πολεμήσει ξανά στο Αφγανιστάν, είπε σήμερα ο δικηγόρος του.
Ο Τζον Χένρι Μπράουν πρόσθεσε ότι ο στρατιώτης – το όνομα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί – είχε αποσταλεί τρεις φορές στο Ιράκ. Είπε επίσης ότι ο κατηγορούμενος είχε δει, μια ημέρα πριν από το μακελειό, συνάδελφό του να ακρωτηριάζεται στο πόδι από έκρηξη.
Η σφαγή της περασμένης Κυριακής προκαλεί νέους πονοκεφάλους για τη δύναμη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.
Στο μεταξύ, ελικόπτερο του ΝΑΤΟ που μετέφερε τούρκους στρατιώτες συνετρίβη σε σπίτι, στα περίχωρα της Καμπούλ. Τουλάχιστον 12 στρατιώτες, και δύο παιδιά στο έδαφος, έχασαν τη ζωή τους από το δυστύχημα.
Ο απολογισμός είναι ο πιο βαρύς, μέχρι σήμερα, για τους τούρκους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, η δύναμη των οποίων ξεπερνά τους 1.800.
Οι Ταλιμπάν ματαίωσαν ειρηνευτικές συνομιλίες στον απόηχο του μακελειού, στο οποίο άνδρες γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν από τους πυροβολισμούς, παρά το γεγονός ότι δεν ανέφεραν ρητά το επεισόδιο αυτό στην ανακοίνωσή τους.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν αργότερα ότι παραμένουν προσηλωμένες στον στόχο της συμφιλίωσης στο Αφγανιστάν, παρά την κίνηση των Ταλιμπάν.
Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάϊ είπε επίσης στις ΗΠΑ ότι πρέπει να αποσύρουν τους στρατιώτες τους από χωριά, και να επιτρέψουν σε αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας να αναλάβουν τον έλεγχο, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι θάνατοι αμάχων.