Ο γενειοφόρος στρατιώτης με τα πολιτικά ρούχα, τα γυαλιά νυχτερινής όρασης, το κατεσχεμένο από αφγανό αντάρτη καλάσνικοφ και τα πυρομαχικά βγήκε από τον κοιτώνα του στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, σε κανέναν αμερικανό στρατιώτη δεν επιτρέπεται να βγαίνει από τη βάση Καμπ Μπελαμπέι, στην Κανταχάρ του νότιου Αφγανιστάν, μόνος του στη μέση της νύχτας. Ομως ο αφγανός φύλακας της πύλης δεν τόλμησε να τον σταματήσει.
Ο 38χρονος αμερικανός επαγγελματίας στρατιωτικός πήγε σε ένα κοντινό αφγανικό χωριό και σκότωσε 16 άτομα, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά. Γιατί δεν προσπάθησε να τον σταματήσει ο αφγανός φρουρός; Πηγές από τον αμερικανικό στρατό το αποδίδουν σε «θέμα κουλτούρας». Ο Αφγανός όμως ειδοποίησε τους ανωτέρους του οι οποίοι σήμαναν συναγερμό. Ολοι οι στρατιώτες- λίγες δεκάδες Αμερικανοί – διατάχθηκαν να παρουσιαστούν για καταμέτρηση στην οποία επαληθεύτηκε η ταυτότητα του απόντα.
Μια περίπολος βγήκε αμέσως να τον αναζητήσει. Δεν τον εντόπισε. Επέστρεψε μόνος του το ξημέρωμα και παραδόθηκε αποκαλύπτοντας τι είχε διαπράξει: το χειρότερο έγκλημα του είδους στα 10 χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Αρνήθηκε όμως να φανερώσει το κίνητρο της πράξης του προτού μιλήσει με δικηγόρο.
Η ταυτότητα του δράστη, πατέρα δυο παιδιών, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Στο Αφγανιστάν ήταν σχετικά καινούργιος- πρωτοπήγε στις 3 Δεκεμβρίου. Είχε όμως εμπειρία από τρεις γύρους υπηρεσίας στο Ιράκ. Αν και δεν ανήκε στις ειδικές δυνάμεις, λόγω της πείρας και της παλαιότητάς του τον τοποθέτησαν στο Καμπ Μπελαμπέι όπου υπηρετούν κυρίως άντρες των ειδικών δυνάμεων.
Δυο παράλληλες ανακρίσεις βρίσκονται υπό εξέλιξη. Η μια ποινική, για να συγκεντρωθούν στοιχεία για το μακελειό, και η άλλη διοικητική για να βρεθεί γιατί κανείς δεν σταμάτησε τον αμερικανό στρατιώτη στην πύλη του στρατοπέδου.
Είναι απίθανο ο Αμερικανός να δικαστεί στο Αφγανιστάν, όπως απαιτούν οι βουλευτές της χώρας, διότι οι ξένοι στρατιώτες έχουν ασυλία στο Αφγανιστάν. Αντίθετα θα αντιμετωπίσει την αμερικανική νομοθεσία.
Βγαίνοντας από το στρατόπεδο, κατευθύνθηκε προς τον οικισμό Ιμπραήμ Καν, κοντά στην Κανταχάρ, όπου σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πήγε από πόρτα σε πόρτα προσπαθώντας να μπει στα σπίτια. Στο σπίτι του Χάτζι Βαζίρ Αγά, σκότωσε 11 μέλη της οικογένειας.
Ο 15χρονος Ραφιχουλάχ, που τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι, είπε ότι ο δράστης χλεύασε τις γυναίκες προτού αρχίσει να σκοτώνει. «Ηρθε στο σπίτι του θείου μου και άρχισε να κυνηγάει τις γυναίκες, να σκίζει τα ρούχα τους, να τις προσβάλει», είπε. «Σκότωσε τον θείο μου, τον υπηρέτη μας, τη γιαγιά μου, τον γιο και την κόρη του θείου μου».
«Είδα έναν άντρα να σέρνει μια γυναίκα από τα μαλλιά και να χτυπάει το κεφάλι της πολλές φορές στον τοίχο. Η γυναίκα δεν έβγαλε μιλιά», είπε άλλος μάρτυρας.
Ο 20χρονος Τζαν Αγά είπε ότι τον ξύπνησαν πυροβολισμοί, μαζί με τον πατέρα του ο οποίος κοίταξε έξω από τον κουρτίνα. Ξαφνικά έπεσε νεκρός από μια σφαίρα στον λαιμό, το ίδιο και η μητέρα, ο αδερφός και η αδερφή του Αγά. Ο ίδιος επέζησε επειδή ξάπλωσε ακίνητος στο πάτωμα παριστάνοντας τον νεκρό.
Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο Αμερικανός προσπάθησε να κάψει μερικά από τα θύματά του. Στις φωτογραφίες φαίνεται το μισοκαμένο πτώμα ενός παιδιού, δίπλα σε ένα σωρό από στάχτες.
Ο οικισμός Ιμπραήμ Καν μοιάζει με τυπικό χωριό του νότιου Αφγανιστάν. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι αγρότες, όμως η ζωή που κάνουν μόνο ως ομαλή δεν περιγράφεται. Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις τους απαγορεύουν συχνά να βγαίνουν από τα σπίτια τους αφού πέσει το σκοτάδι – ούτε για να πάνε στο τζαμί ή να βρουν γιατρό αν αρρωστήσουν -ενώ μαχητές των Ταλιμπάν τους επισκέπτονται και τους κατηγορούν ότι συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ. Ζουν διαρκώς μέσα στον φόβο – «φυλακισμένοι μέσα στα ίδια μας τα σπίτια», όπως λέει ένας από αυτούς.
Το μακελειό της Κυριακής θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για το ποια θα είναι η αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων το 2014. Στο Ιράκ, η ασυλία που απολάμβαναν οι αμερικανοί στρατιώτες αποδείχτηκε άλυτο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με τους Ιρακινούς και έγινε τελικά η αιτία για την λήξη της αμερικανικής αποστολής στη χώρα.