«Σας στέλνω την ηθική μου υποστήριξη ως πατέρας, παππούς, πρώην εκπαιδευτικός…», «Γεμάτος πραγματική αγανάκτηση, σας απευθύνω αυτές τις λίγες γραμμές παρηγοριάς…», «Επιτρέψτε μου να σας εκφράσω, ως απλή πολίτης, την συμπάθειά μου…».

Καταιγισμό υποστηρικτικών επιστολών δέχεται γάλλος δήμαρχος στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ στα μέσα Φεβρουαρίου επειδή χαστούκισε έναν έφηβο του χωριού του που σκαρφάλωσε στον φράχτη ενός δημοτικού κτιρίου για να πιάσει την μπάλα του.

Ο 63χρονος Μορίς Μπουαζάρ, δήμαρχος της Κουζόλρ στη βόρεια Γαλλία, έχει λάβει περισσότερα από 1.500 μηνύματα υποστήριξης από ολόκληρη τη χώρα αλλά και το Βέλγιο, την Ελβετία και αλλού. Καθημερινώς καταφθάνει στο γραφείο του ένας χοντρός φάκελος γεμάτος νέες επιστολές.
Το περίφημο χαστούκι το έδωσε τον Αύγουστο του 2010. «Ο φράχτης ήταν καινούργιος. Είχε κοστίσει 10.000 ευρώ στην κοινότητα», λέει. Βρισκόταν στο γραφείο του όταν είδε τον νέο να σκαρφαλώνει «ενώ γνώριζε ότι το κλειδί ήταν στη διάθεσή του». Βγήκε να του κάνει παρατήρηση και έλαβε την απάντηση: «Δεν θα μ’ εμποδίσεις εσύ να κάνω ό,τι θέλω. Με έβρισε, με είπε «μπάσταρδο» και το χέρι μου έφυγε μόνο του να τον χαστουκίσει». Αλληλομηνύθηκαν και καταδικάστηκαν αμφότεροι.
Τελικά η Γαλλία, διαπιστώνει ο «Monde», είναι μια χώρα «ευγνωμονούντων χαστουκισμένων και αυτόκλητων χαστουκιστών».
«Είμαι 78 ετών, έχω καθαρό ποινικό μητρώο και το οφείλω εν μέρει στην άμεση τιμωρία που συνόδευε τις πολυάριθμες σκανταλιές μου». «Είμαι επαγγελματίας οδηγός και ευχαριστώ τον δάσκαλό μου που με χαστούκισε, του τηλεφωνώ πού και πού».
Από την ασυνήθιστη αυτή αλληλογραφία διαφαίνεται μια Γαλλία που νιώθει νοσταλγία για την εποχή που ο κόσμος σεβόταν τον «κύριο δήμαρχο», τον δάσκαλο ή τον καθηγητή. Αλλωστε είναι πολλοί οι εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι ή εν ενεργεία, που έγραψαν στον Μπουαζάρ. «Αυτό που υποστήκατε είναι η καθημερινότητά μας», του έγραψε μια μαθηματικός.
Πολλοί κατηγόρησαν τους δικαστές που επέβαλαν το πρόστιμο – «απομεινάρια του Μάη του ’68 που ζουν προστατευμένη ζωή» – αλλά οι περισσότεροι τα έβαλαν με τους γονείς του εφήβου «που δεν αναλαμβάνουν τις διαπαιδαγωγικές τους ευθύνες».