Στον καθεδρικό της πόλης Χερτόγκενμπος (ή Ντεν Μπος, όπως είναι πιο γνωστή), στην Ολλανδία, ανάμεσα στα αγάλματα των Σταυροφόρων και των Αγίων, ξεχωρίζει άγαλμα ενός μικρού αγγέλου που μιλάει στο… κινητό του τηλέφωνο.
Μάλιστα ένα ζευγάρι ντόπιων εγκαινίασε μία τηλεφωνική γραμμή ώστε ο κόσμος να μπορεί να επικοινωνεί με το… άγαλμα. Η όλη ιστορία ξεκίνησε για πλάκα, γρήγορα όμως γνώρισε τεράστια επιτυχία καθώς προσέλκυσε ανθρώπους κάθε ηλικίας, που, είτε για πλάκα, είτε σοβαρά, έπαιρναν τηλέφωνο τον Μικρό Αγγελο και του μιλούσαν -ή, μάλλον, στους δυο άγνωστους Ολλανδούς.
Το άγαλμα λαμβάνει περίπου 30 τηλεφωνήματα την ημέρα, ωστόσο στις διακοπές των περσινών Χριστουγέννων τα τηλεφωνήματα αυξήθηκαν τόσο πολύ που το ζευγάρι σκεφτόταν σοβαρά να καταργήσει τη γραμμή. Ωστόσο, αναγκάστηκε να ανοίξει ένα προφίλ στη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Twitter (@ut_engelke), προκειμένου να εξυπηρετήσει και του φαν του διαδικτύου: πάνω από 2.700 είναι ήδη «followers» στο λογαριασμό.
«Τα [περσινά] Χριστούγεννα ήταν μια πολύ φορτισμένη συναισθηματικά χρονική περίοδος. Ενα κοριτσάκι πήρε για να ικετεύσει τον άγγελο να προσευχηθεί για μια γιαγιά που μόλις είχε πεθάνει, ενώ μια γυναίκα ζητούσε βοήθεια για να περάσει για πρώτη φορά τις γιορτές χωρίς τους γονείς της», αναφέρει το ζευγάρι που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του επικαλούμενο τη δικαιολογία ότι «αν αποκαλυφθούν τα ονόματά τους, θα σήμαινε αυτομάτως και το τέλος της όλης ιστορίας».
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του ναού του Αγίου Ιωάννη τον Ευαγγελιστή, που χτίστηκε το 1220 μ.Χ., διατηρούν τις επιφυλάξεις τους σχετικα με τις αγνές προθέσεις του όλου εγχειρήματος. «Η επιτυχία έχει πολλούς πατέρες, ίσως και εκμεταλλευτές», τονίζει ο Πίτερ Κένεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του καθεδρικού ναού.
Το ζευγάρι ωστόσο δεν χρεώνει τις κλήσεις προς τον Μικρό Αγγελο και επιμένει πως δεν έχει κανένα όφελος, σε αντίθεση με την… εκκλησία η οποία ενεργοποίησε μια επίσημη γραμμή για όλους εκείνους που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με τον «άγγελο» προς 0,8 ευρώ το λεπτό.

Ο σκοπός; Οχι μόνο να κάνουν διαφήμιση του Καθεδρικού, αλλά και να τονώσουν οικονομικά τις εργασίες ανοικοδόμησης του, καθότι ο γοτθικός ναός είναι σχεδόν 800 ετών -χτίστηκε το 1220 μ.Χ.

Ο «Μικρός Άγγελος» κλήθηκε, πριν έναν ακριβώς χρόνο, να αντικαταστήσει ένα παλαιότερο άγαλμα που είχε διαβρωθεί από τις καιρικές συνθήκες και την ρύπανση. Το άγαλμα, που έχει 1,25 μέτρα ύψος και είναι φτιαγμένο από αμμόπετρα, φοράει τζιν, κρατά τσάντα για λάπτοπ και μιλάει στο κινητό, που έχει μόνο ένα κουμπί και αυτό γιατί «ο άγγελος χρειάζεται να επικοινωνεί μόνο με τον θεό», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εμπνευστής του, ολλανδός αρχιτέκτονας Τόνι Μούι.