Νέες αντιδράσεις καταγράφονται στα κατεχόμενα της Κύπρου, εναντίον του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, για τις δηλώσεις του περί πιθανής προσάρτησης των κατεχομένων.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, Κουντρέτ Οζερσαΐ, δήλωσε ότι οποιοδήποτε άλλο μοντέλο εκτός αυτού της ομοσπονδίας δεν θα είναι ωφέλιμο.

Δεν είναι δυνατόν ο Τούρκος υπουργός να αγνοεί ότι δεν μπορεί η Άγκυρα να προσαρτήσει το βόρειο τμήμα της Κύπρου στα εδάφη της, δήλωσε από την πλευρά του ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι «δεν μπορούν να χωνέψουν τις απρεπείς δηλώσεις Μπαγίς».

Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Μεχμέτ Τσακιτζί, είπε ότι ντράπηκε για τη δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού Ιρσέν Κιουτσιούκ, που «θεωρεί φυσιολογική τη δήλωση Μπαγίς για ένωση των κατεχομένων με την Τουρκία».

Το Κόμμα Νέα Κύπρος αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι με τις δηλώσεις Μπαγίς αποδεικνύεται ότι οι ευρισκόμενοι στην εξουσία στην Τουρκία θέλουν να έχουν υπό την κυριαρχία τους την κατεχόμενη Κύπρο και να αναπτύξουν τους μηχανισμούς εκείνους για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και τις ελεύθερες περιοχές.