Η κινεζική κυβέρνηση έθεσε στόχο η ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας φέτος να ανέλθει περίπου στο 7,5%, ενώ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί περί το 4% το 2012, είπε ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο τη Δευτέρα, κατά την έναρξη των φετινών εργασιών της λαϊκής εθνοσυνέλευσης.

Ο Γουέν πρόσθεσε ότι το 2012 η Κίνα θα καταγράψει έλλειμμα στον προϋπολογισμό ύψους περίπου 800 δισ. γιούαν, ή περίπου 1,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της.

Η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως ανήλθε στο 9,2% το 2011, αφού είχε φθάσει στο 10,4% το 2010.

Ο Γουέν είπε ότι η κυβέρνησή του θα ακολουθήσει «συνετή» δημοσιονομική και νομισματική πολιτική για να καταπολεμήσει την πίεση που μειώνει την ανάπτυξη και τον υψηλό πληθωρισμό.

Η εκτίμηση που έκανε ο Γουέν για την ανάπτυξη συνάδει με εκείνες των περισσότερων αναλυτών, ωστόσο είναι χαμηλότερη από τον επί σειρά ετών θεωρούμενο ως απαραίτητο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 8%. Αυτό αντανακλά το γεγονός ότι το Πεκίνο επικεντρώνεται στην οικονομική σταθερότητα ενόψει της διαδικασίας αλλαγής της κινεζικής ηγεσίας εντός του έτους.

«Στόχος μας είναι να παράσχουμε σταθερή και ρωμαλέα οικονομική ανάπτυξη, να διατηρήσουμε τις τιμές σταθερές, και να αμυνθούμε έναντι των χρηματοοικονομικών κινδύνων διατηρώντας την συνολική προσφορά χρήματος και πιστώσεων σταθερή στο κατάλληλο επίπεδο, καθώς και υιοθετώντας μια προσεκτική και ευέλικτη προσέγγιση», είπε ο Γουέν στη λαϊκή εθνοσυνέλευση της Κίνας.

Σημείωσε ότι το έλλειμμα υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, από 1,1% το 2011. Δεσμεύτηκε παράλληλα να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπική ζήτηση στην αγορά ακινήτων, αλλά και να διατηρήσει το νόμισμα της χώρας, το γιούαν, «κατά βάση σταθερό».

Ακόμα ο Γουέν υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους των τοπικών κυβερνήσεων, που πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές θεωρούν κίνδυνο-κλειδί για την δημοσιονομική βιωσιμότητα. Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν οφειλές οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε 10,7 τρισ. γιούαν (1,7 τρισ. δολάρια), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που αφορούν την περίοδο περί τα τέλη του 2010.

Εξάλλου η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει τις δαπάνες για τον οπλισμό και τον λοιπό εξοπλισμό της αστυνομίας κατά 11,5%, στα 701,8 δισ. γιούαν (111,4 δισ. δολάρια), από 629,3 δισ. γιούαν το 2011, ή κατά 13,8%. Το γεγονός αντανακλά την εντεινόμενη ανησυχία του Πεκίνου για τον κίνδυνο ξεσπάσματος ταραχών στη χώρα.

Εξάλλου η Κίνα θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 11,2% στα 670,3 δισ. γιούαν (106,4 δισ. δολάρια).