Η Σάρα Πέιλιν πίστευε ότι η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ – και όχι ο βρετανός πρωθυπουργός – ήταν υπεύθυνη για την απόσυρση των στρατευμάτων από το Ιράκ, αποκαλύπτει η έρευνα που έγινε για μία νέα ταινία γύρω από τη σύντομη πολιτική άνοδο της πρώην κυβερνήτου της Αλάσκας.

Το σχόλιο έγινε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της Πέιλιν για την αντιπροεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ο «προγυμναστής» του υποψήφιου ρεπουμπλικάνου προέδρου Τζον ΜακΚέιν, Στιβ Σμιντ, τη ρώτησε τι θα έκανε αν η Βρετανία αποφάσιζε να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

«Θα συνέχιζα να έχω έναν ανοικτό διάλογο με τη βασίλισσα» αποκρίθηκε η ίδια, αφήνοντας τον Σμιντ και τους υπόλοιπους συνεργάτες της άναυδους. Αμέσως την ενημέρωσαν ότι υπεύθυνος για αυτή την απόφαση είναι ο βρετανός πρωθυπουργός – τότε ο Γκόρντον Μπράουν – και όχι η βασίλισσα.

Το περιστατικό έγινε γνωστό στη διάρκεια της έρευνας για τη ταινία «Game Change» (Αλλαγή Παιχνιδιού) του HBO, που βασίζεται σε ένα βιβλίο δύο αμερικανών δημοσιογράφων για την προεκλογική εκστρατεία του 2008. Αν και η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί η διάσημη ηθοποιός Τζούλιαν Μουρ, συνιστά μία δραματοποίηση των γεγονότων, οι παραγωγοί της πραγματοποίησαν δεκάδες συνεντεύξεις για τη διασταύρωση των στοιχείων.

Το σχόλιο της Πέιλιν – ένα από τα δεκάδες που τελικά αποδυνάμωσαν την υποψηφιότητά της – επιβεβαιώθηκε και από τον Σμιντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Los Angeles Times. Εκπρόσωπος της Πέιλιν είπε ότι η ταινία «διαστρεβλώνει, παραμορφώνει και επινοεί γεγονότα προκειμένου να δημιουργήσει μία πλασματική αφήγηση».