«Η εμπιστοσύνη στην ελληνική διαχείριση της κρίσης τείνει να εξαφανιστεί. Η τρόικα επικρίνει την ελλιπή πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά τη μείωση του δημοσίου χρέους. Ολο και περισσότεροι εταίροι της ευρωζώνης αμφιβάλλουν για την επιτυχία της επιχείρησης διάσωσης ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ» σημειώνει το περιοδικό.

Ειδικότερα, αναφέρονται τα εξής:

«Η πλειονότητα των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης ετοιμάζεται για μια αποτυχία της επιχείρησης διάσωσης της Ελλάδας την ερχόμενη Δευτέρα – και μαζί για μια χρεοκοπία της υπερχρεωμένης χώρας της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», η τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών την περασμένη Τετάρτη απεκάλυψε μεγάλες διχογνωμίες. Κυρίως η Γερμανία αντιδρά στη γρήγορη παροχή βοήθειας στην πληττόμενη χώρα της Μεσογείου. Ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε και οι ομόλογοί του αιτιολόγησαν τη διστακτικότητά τους επικαλούμενοι την τελευταία έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η άκρως εμπιστευτική έκθεση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αποτελεί καταστροφικό πιστοποιητικό για τις επιδόσεις των Ελλήνων στο θέμα του δημοσίου χρέους. Για παράδειγμα, η Αθήνα θα έχει το 2020, παρά το δραστικό κούρεμα των απαιτήσεων των ιδιωτών πιστωτών, ένα χρέος της τάξης του 129% επί του ΑΕΠ.

Η τρόικα όμως είχε προτάξει τον στόχο του 120% για το ύψος του χρέους, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να ορθοποδήσει. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τηλεδιάσκεψη δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει ένα δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, εφόσον δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αν τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, δεν υπάρξει συμφωνία, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στις αρχές Μαρτίου. Οπως δήλωσε όμως άνθρωπος της γερμανικής κυβέρνησης, που ξέρει εκ των έσω τα πράγματα, είναι δυνατόν ακόμα και αυτή τη Δευτέρα να τεθούν οι βάσεις για μια χρεοκοπία της Ελλάδας με συνακόλουθη έξοδο από την Ευρωζώνη. «Ο σκεπτικισμός των κρατών με αξιολόγηση ΑΑΑ είναι ιδιαίτερα μεγάλος σχετικά με το εάν η Ελλάδα μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση», δήλωσε η αυστριακή υπουργός οικονομικών Μαρία Φέκτερ. «Ο κίνδυνος ελληνικής χρεοκοπίας παραμένει στο τραπέζι».

Σ’ αυτή την περίπτωση θα είχαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εβδομάδες τώρα διατυπώνονται εικασίες περί ελληνικής χρεοκοπίας. Αλλά μέχρι τώρα πολλοί αρχηγοί κρατών της ευρωζώνης τρέμουν για το ενδεχόμενο να παίξει ένα τέτοιο σενάριο. Φοβούνται ότι η πτώχευση θα σημάνει εξάπλωση της φωτιάς εντός της ΟΝΕ, όπου μάχονται και άλλα κράτη με υψηλό δημόσιο χρέος.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση είναι ακόμα σε διαμάχη με το IIF για το κούρεμα του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η ΕΚΤ αντιδρά στο ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους. Αν η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλει κούρεμα του χρέους δια νόμου, η ΕΚΤ θέλει να εξαιρεθεί. Αυτό αποφάσισε το συμβούλιό της. Κύκλοι της ΕΚΤ αναφέρουν ότι ήδη έχει κλειστεί σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τεχνικά αυτό αναμένεται να γίνει έτσι ώστε η ΕΚΤ να ανταλλάξει τα ομόλογά της με την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να μην περιέχουν τα νέα ομόλογα τις λεγόμενες collective action clauses. Η καθιέρωση αναδρομικά αυτών των ειδικών ρητρών θα έδινε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να καταστήσει υποχρεωτικό το κούρεμα του χρέους, που αποδέχεται η πλειοψηφία των πιστωτών, και για τους υπόλοιπους πιστωτές.

Ο οίκος S&P βέβαια έχει ανακοινώσει ότι θα αξιολογήσει μια τέτοια εξέλιξη ως «selective default» (πιστωτικό γεγονός). Μέχρι τώρα, στα σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όλοι κοιτούσαν να αποφύγουν ένα τέτοιο πιστωτικό γεγονός, που θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση των CDS, επιδεινώνοντας έτσι την κατάσταση στις λοιπές χώρες της ευρωζώνης με κρίση».