Ελάχιστοι τόλμησαν να αντισταθούν στη χούντα της Αργεντινής με τόση αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια όσο οι «Μητέρες της Πλατείας του Μάη». Φορώντας λευκά μαντίλια στο κεφάλι, διαδήλωναν κάθε Πέμπτη στην κεντρική πλατεία του Μπουένος Αϊρες, ζητώντας να μάθουν τι είχαν απογίνει τα «εξαφανισμένα» παιδιά τους. Και όμως, η πολυβραβευμένη οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη κατηγορείται σήμερα για ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς, που απειλεί να γκρεμίσει το ηθικό κύρος και την πολιτική δράση της για πάντα. Ιδίως αν αποδειχθούν σκοτεινές συναλλαγές με την εξουσία, που φτάνουν ψηλά, ως τα ταμεία του αριστερού κόμματος της προέδρου Κριστίνα Κίρτσνερ.

Θα είναι η πιο πολύκροτη δίκη από τον καιρό της μεταπολίτευσης στην Αργεντινή. Στο εδώλιο θα καθήσουν 67 άτομα, ανάμεσά τους η κόρη της Εμπε ντε Μποναφίνι, που στα 83 της είναι η αξιοσέβαστη πρόεδρος των «Madres de Plaza de Mayo», «εικόνισμα» και εθνικό σύμβολο του αγώνα κατά της στρατιωτικής δικτατορίας.

Κατηγορούνται για κατάχρηση, μίζες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από κυβερνητικά συμβόλαια και επιχορηγήσεις εκατομμυρίων που δόθηκαν στις «Μητέρες» για την κατασκευή λαϊκών κατοικιών για τους φτωχούς.
Πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο είναι ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους ανθρώπους στη χώρα, ο Σέρχιο Σοκλεντέρ, διαχειριστής των οικονομικών της οργάνωσης. Αν και πέρασε μια ζωή στον αριστερό ακτιβισμό, ο 53χρονος είναι πασίγνωστος στην Αργεντινή επειδή σκότωσε τους γονείς του το 1981.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ής Μαΐου εκείνης της χρονιάς ο Σέρχιο και ο μικρότερος αδελφός του Πάμπλο ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου, με ρόπαλα, τον Μαουρίσιο και την Κριστίνα Σοκλεντέρ.
Καταδικάστηκαν χωρίς πολλά ελαφρυντικά για τους φόνους, παρά τον ισχυρισμό τους ότι οι γονείς τους κακοποιούσαν συστηματικά. Ο πατέρας ήταν πλούσιος έμπορος όπλων και από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στην Αργεντινή.
Ο Σοκλεντέρ πέρασε 14 χρόνια πίσω από τα κάγκελα. Εκεί απέκτησε αριστερή πολιτική συνείδηση, πήρε πτυχίο Νομικής και κήρυξε εκστρατεία υπέρ του δικαιώματος των κρατουμένων σε πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Τότε γνώρισε την Μποναφίνι. Αμέσως μόλις αποφυλακίστηκε, το 1995, μετακόμισε στο σπίτι της «νέας μητέρας του». Εκείνη σχεδόν τον υιοθέτησε, τον έκανε ήρωα στην οργάνωση και του είχε τόσο τυφλή εμπιστοσύνη που τον έκανε διαχειριστή στα οικονομικά της. «Αρχισα να τον αγαπάω σαν να ήταν ο χαμένος γιος μου» έλεγε τότε η «Μητέρα του αγώνα». Η στοργή ανήκει στο παρελθόν. «Είναι κλέφτης και προδότης» λέει τώρα η Εμπε.
Εκτός από τον Σοκλεντέρ, η κόρη της, Αλεχάντρα ντε Μποναφίνι, και άλλοι 65 διώκονται ποινικώς για κατάχρηση 134, 7 εκατ. ευρώ. Χρήματα φορολογουμένων που δόθηκαν στις «Μητέρες» με απευθείας ανάθεση έργου από την κυβέρνηση Κίρτσνερ για την οικοδόμηση σπιτιών για τους φτωχούς, στο πλαίσιο του κοινωνικού προγράμματος «Κοινά Ονειρα».
Από το 2008, όταν άρχισαν τα έργα, φαίνεται ότι τουλάχιστον 9 εκατ. ευρώ κατέληξαν στους προσωπικούς λογαριασμούς του Σοκλεντέρ, ο οποίος αγόρασε, μεταξύ άλλων, δύο ιδιωτικά τζετ, ένα γιοτ και έναν στόλο από αυτοκίνητα πολυτελείας.
Ο ίδιος αρνείται τα πάντα. Λέει ότι δεν θα γίνει το εξιλαστήριο θύμα για μια θεσμοθετημένη διαπλοκή. «Η απευθείας ανάθεση, χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού, είναι ρουτίνα για τα κατασκευαστικά έργα στην Αργεντινή. Οπως και οι μίζες. Ολοι ζητάνε από κάτι – και δεν ζητάνε λίγα» είπε.
Επιπλέον κατήγγειλε στους ανακριτές ότι έχει αποδείξεις πως 1,5 εκατ. ευρώ από τις κρατικές επιχορηγήσεις δόθηκαν για την ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας της προέδρου Κίρτσνερ, του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού Δημοσίων Εργων.
Και απειλεί ότι θα αποκαλύψει στη δίκη ντοκουμέντα για εκτεταμένη διαφθορά στο κυβερνών αριστερό κόμμα των περονιστών της Κίρτσνερ και του μακαρίτη συζύγου της Νέστορ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Αργεντινής το διάστημα 2003-2007.
Η Εμπε ντε Μποναφίνι δεν διώκεται φυσικά. Πολλοί όμως απορούν πώς και δεν αναρωτήθηκε ποτέ γιατί ο Σοκλεντέρ ταξίδευε με τζετ και πήγαινε να επιβλέψει τα «σπίτια των φτωχών» με τις Φεράρι του.

Πάμπλο Μανσίνι, πολιτικός αναλυτής στην εφημερίδα «Clarin»
Απατεώνες σύμμαχοι των περονιστών

«Το βασικό ερώτημα είναι πώς μια διάσημη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγινε μέσα σε μια δεκαετία επικερδής κατασκευαστική εταιρεία, επιχορηγούμενη αδρά από την κυβέρνηση» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Πάμπλο Μανσίνι, πολιτικός αναλυτής στην εφημερίδα «Clarin» στο Μπουένος Αϊρες.
«Αλλο ερώτημα είναι γιατί οι Αρχές δεν έκαναν κάτι για μια τέτοια απάτη εκατομμυρίων – που διαπράχθηκε εντός μιας οργάνωσης η οποία έχει γίνει μέγας σύμμαχος των περονιστών – πολύ νωρίτερα. Κυβερνήτες, υπουργοί και επιχειρηματίες όχι μόνο άκουγαν με προσοχή τον Σοκλεντέρ αλλά τον χειροκροτούσαν και του έδιναν συγχαρητήρια για το κοινωνικό έργο του Ιδρύματος όποτε είχαν την ευκαιρία.
Κάποιοι υπουργοί της Κίρτσνερ και πολλοί συνδικαλιστές υπερασπίζονται ακόμη με σθένος τις «Μητέρες» για τη σημασία του αγώνα τους επί χούντας. Ξεχνάνε ότι ο αγώνας δεν δίνει προνόμια αλλά υποχρεώσεις. Δεν ξέρω αν γνώριζαν τι συνέβαινε αλλά έπρεπε να είχαν υποψιαστεί. Πώς δικαιολογούσε ο διαχειριστής τη δημιουργία άπειρων εταιρειών, την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων, αεροπλάνων, οικοπέδων, σπιτιών, διαμερισμάτων κτλ.; Η Δικαιοσύνη έχει εντοπίσει τον Αλή Μπαμπά. Τώρα πρέπει να ανακαλύψει και τους 40 κλέφτες» μας λέει ο Μανσίνι.

Πατροκτόνος
Επαύλεις και Φεράρι

* Πέρασε 14 χρόνια στη φυλακή επειδή σκότωσε, νεαρός, το 1981, τους γονείς του – ο πατέρας του ήταν αδίστακτος έμπορος όπλων. Τώρα ο Σέρχιο Σοκλεντέρ οικονομικός διαχειριστής των «Μητέρων», κατηγορείται για κατάχρηση, μίζες και ξέπλυμα 135 εκατ. ευρώ από απευθείας αναθέσεις έργων.

* Στα 52 του σήμερα καλείται να εξηγήσει πώς βρέθηκαν καταθέσεις εκατομμυρίων στους λογαριασμούς του, πώς αγόραζε επαύλεις, πανάκριβες Φεράρι, ακόμη και δύο ιδιωτικά αεροπλάνα για τις μετακινήσεις του.

* Η οργάνωση ιδρύθηκε στις 30 Απριλίου 1977 από 14 μητέρες. Απαιτούσαν Δικαιοσύνη για τα παιδιά τους, που είχαν απαχθεί και «εξαφανιστεί», ανάμεσα σε 15.000 αντιφρονούντες, από τη δεξιά στρατιωτική δικτατορία το διάστημα 1976-1983.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ