Ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας του Πορτ-Σάιντ παύθηκε των καθηκόντων του μετά τις βίαιες συγκρούσεις σε ποδοσφαιρικό αγώνα στο γήπεδο της πόλης, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 74 ανθρώπων, μετέδωσε το πρακτορείο Mena.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, αποφάσισε να απομακρυνθεί ο Εσάμ Σαμάκ από τη θέση του «μετά τα γεγονότα στο Πορτ-Σάιντ», προσθέτει το πρακτορείο.

Νωρίτερα είχαν συλληφθεί 47 άτομα, που ενδέχεται να έχουν σχέση με τα αιματηρά γεγονότα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μοχάμεντ Ιμπαχίμ. Ο αιγύπτιος υπουργός δήλωσε ότι πολλά από τα θύματα ποδοπατήθηκαν και πέθαναν από ασφυξία.

Ο επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου, αρχιστράτηγος Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι, ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα γεγονότα, χωρίς ωστόσο, να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Εν τω μεταξύ έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί την Πέμπτη, υπό τον πρωθυπουργό Καμάλ αλ -Γκανζούρι, η αιγυπτιακή κυβέρνηση για τα αιματηρά γεγονότα στο γήπεδο του Πορτ Σάιντ.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Αιγύπτου, ο αλ – Γκανζούρι «θα διευθύνει την έκτακτη συνεδρίαση, που συγκαλείται για να συζητηθούν τα γεγονότα στο Πορτ Σάϊντ», τα οποία, με βάση την τελευταία ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 74 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ενός αστυνομικού.

Από την πλευρά του, ο αρχιστράτηγος Μοχάμεντ ΧουσεΪν Ταντάουι, σε μία σπάνια δημόσια δήλωσή του, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι, τόνισε ότι «τέτοιου είδους γεγονότα μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, αλλά δεν πρόκειται να αφήσουμε όσους κρύβονται πίσω από αυτά να ξεφύγουν».

Ο αρχιστράτηγος ανακοίνωσε επίσης ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα πάρουν αποζημίωση και τόνισε ότι «η Αίγυπτος θα είναι σταθερή. Εάν κάποιοι σχεδιάζουν να προκαλέσουν αστάθεια στη χώρα, δεν θα το επιτύχουν. Ο καθένας θα κερδίσει ό,τι του αξίζει», ενώ δεν απέφυγε να δηλώσει ότι η εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα ήταν αρμοδιότητα της αστυνομίας.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA), Σεπ Μπλάτερ, χαρακτήρισε όσα έγιναν «μαύρη
ημέρα» του αθλήματος.

Δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν στο Πορτ Σάϊντ, προκειμένου να αποφευχθούν νέα επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των ποδοσφαιρικών ομάδων Αλ – Μασρί και Αλ-Αχλί που έπαιζαν λίγο προτού ξεσπάσουν οι βιαιότητες, μετάδωσε η κρατική τηλεόραση.

Εκατοντάδες τραυματίες

Περίπου 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στα επεισόδια που ακολούθησαν το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα στο Πορτ Σάιντ. Οι πληροφορίες από την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου (http://www.youtube.com/watch?v=bDmgTnWHW-8) μιλούν για 74 νεκρούς αλλά εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί.

Οι αρχικές αναφορές μιλούσαν για πέντε νεκρούς αλλά ο αριθμός τους αναθεωρήθηκε δραματικά προς τα πάνω από το υπουργείο Υγείας.

Τα επεισόδια έγιναν μεταξύ οπαδών των ομάδων Αλ-Μασρί και Αλ-Αχλί που έληξε 3-1, μία σπάνια νίκη για την Αλ-Μασρί, την οποία οι οπαδοί προσπάθησαν να γιορτάσουν με έντονο τρόπο.

Οπαδοί της Αλ-Μάσρι πέταξαν πέτρες, βεγγαλικά και μπουκάλια τραυματίζοντας παίκτες και άλλους θεατές. Οι ποδοσφαιριστές μεταφέρθηκαν γρήγορα στα αποδυτήρια αλλά οι χιλιάδες θεατές άρχισαν να συμπλέκονται άγρια.

Κάποιοι αστυνομικοί προσπάθησαν να φτιάξουν ένα διάδρομο για να προστατέψουν ποδοσφαιριστές αλλά δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν το πλήθος. Παίκτης κατήγγειλε ότι δεν υπήρχε ασφάλεια ούτε ασθενοφόρα στο γήπεδο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι τραυματίες χτυπήθηκαν με μαχαίρι.Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε εικόνες του χάους που επικράτησαν στο γήπεδο, με οπαδούς των ομάδων να τρέχουν πανικόβλητοι προς όλες τις κατευθύνσεις και παίκτες τραυματισμένους να προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Στο Πορτ-Σάιντ, τα καταστήματα έκλεισαν και αρκετοί πολίτες μετέφεραν με τα αυτοκίνητά τους τραυματίες στα νοσοκομεία. Πυροβολισμοί ακούγονταν στον δρόμο που ενώνει το Πορτ-Σάιντ με το Κάιρο. Ο στρατός κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου ανακοίνωσαν ότι μέσα στο γήπεδο υπήρχαν αρκετοί αστυνομικοί, αλλά δεν επενέβησαν ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν λάβει, μετά τα αιματηρά επεισόδια τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο στο Κάιρο.

Όταν έγινε γνωστή η είδηση των φονικών επεισοδίων στο Πορτ Σάιντ σημειώθηκαν επεισόδια στο Κάιρο ενώ ακυρώθηκε ένα άλλο παιχνίδι.

Με νεότερη απόφαση ακυρώθηκαν επ’αόριστο οι αγώνες της Πρώτης Εθνικής ποδοσφαίρου, ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος Στρατιωτικού Συμβουλίου, στρατηγός Ταντάουι, αποφάσισε να σταλούν στρατιωτικά ελικόπτερα στο Πορτ Σάιντ για να μεταφέρουν σε στρατιωτικά νοσοκομεία τους τραυματίες.

Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατηγορούν τους οπαδούς του Μουμπάρακ

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατηγόρησαν τους οπαδούς του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ για τα σημερινά αιματηρά επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Πορτ Σαΐντ.

«Τα γεγονότα στο Πορτ Σαΐντ ήταν σχεδιασμένα και είναι ένα μήνυμα από τους οπαδούς του παλαιού καθεστώτος», δήλωσε ο βουλευτής Έσαμ αλ Έριαν σε ανακοίνωσή του που ανέβηκε στον ιστότοπο του Κόμματος της Ελευθερίας και τη Δικαιοσύνης, πολιτική κίνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Από τη μεριά του ο στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι διέταξε να σταλούν στο Πορτ Σαΐντ δύο ελικόπτερα για να μεταφέρουν τους ποδοσφαιριστές και τους οπαδούς της αλ Άχλι, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Τα ελικόπτερα θα μεταφέρουν τους τραυματίες σε στρατιωτικά νοσοκομεία, πρόσθεσε η πηγή.

Ο Αλμπάντρι Φαργάλι, μέλος του κοινοβουλίου από το Πορτ Σαΐντ, κατηγόρησε τους αξιωματούχους και τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ότι επέτρεψαν να συμβεί αυτό το τραγικό συμβάν λέγοντας ότι έχουν ακόμη δεσμούς με το καθεστώς του Μουμπάρακ.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας το έκαναν αυτό ή επέτρεψαν να συμβεί. Οι άνδρες του Μουμπάρακ εξακολουθούν να είναι στην εξουσία. Ο ηγέτης του καθεστώτος έχει πέσει, όμως οι άνδρες του εξακολουθούν να βρίσκονται στη θέση τους», κατήγγειλε στην κρατική τηλεόραση ο Φαργάλι.

Τα νοσοκομεία στην ευρύτερη περιοχή του Σουέζ έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και δεκάδες ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στο Πορτ Σαΐντ από την Ισμαϊλίγια και το Σουέζ, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος από την υπηρεσία παροχής πρώτων βοηθειών της περιοχής.