Το κακό παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία έχει ποινικοποιήσει την «προσβολή της τουρκικότητας», ακολουθεί και η Γαλλία με την πρόσφατη υιοθέτηση νόμου που ποινικοποιεί τον «αρνητισμό», διώκει δηλαδή όσους υποστηρίζουν δημοσίως ότι οι Οθωμανοί δεν διέπραξαν γενοκτονία όταν οδήγησαν στο θάνατο πάνω από ένα εκατομμύριο αμάχους Αρμένιους το 1914-15, στο περιθώριο των ρωσοτουρκικών συρράξεων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο Νίκολα Ντάκγουερθ, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Ασία. «Αυτός ο νόμος, εάν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να αποθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο, ερχόμενος σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Γαλλίας να προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης γνώμης» είπε το στέλεχος της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Και πρόσθεσε, μιλώντας για την Τουρκία : «Ομως και ο τουρκικός νόμος που ποινικοποιεί τον χαρακτηρισμό των γεγονότων ως γενοκτονία αποτελεί επίσης παραβίαση της ελεύθερης έκφρασης γνώμης. Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να διατυπώνουν την άποψή τους, στη Γαλλία, στην Τουρκία και οπουδήποτε αλλού».

Ο Ντάκγουερθ αναφέρθηκε στις περιπτώσεις παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας που έχουν κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπενθυμίζοντας πως «το συγκεκριμένο δικαστήριο έχει πολλές φορές αποφανθεί ότι η ελευθερία της έκφρασης γνώμης δεν εφαρμόζεται μόνον στις μη προσβλητικές απόψεις. Αφορά και σε απόψεις οι οποίες προσβάλλουν, σοκάρουν ή ενοχλούν το κράτος, ή οποιοδήποτε τμήμα του πληθισμού».