Συνεχίστηκαν και χθες στο Βουκουρέστι και σε άλλες ρουμανικές πόλεις οι διαδηλώσεις, με αίτημα την παραίτηση του προέδρου της χώρας Τράιαν Μπασέσκου και της κυβέρνησης.

Στη ρουμανική πρωτεύουσα, εκτός από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Πανεπιστημίου, που πραγματοποιήθηκε για έβδομη συνεχή μέρα, διοργανώθηκε διαδήλωση από την αντιπολιτευόμενη συμμαχία «Ένωση Σοσιαλιστών Φιλελεύθερων» (USL) στην Αψίδα Θριάμβου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν 20.000 πολίτες.

Στο συγκεντρωμένο πλήθος μίλησαν ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), Βίκτορ Πόντα, ο αρχηγός του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL), Κριν Αντονέσκου και ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος (PC), Ντάνιελ Κονσταντίν.

Περίπου 1000 από τους διαδηλωτές, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας και έφθασαν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Άλλοι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης κινήθηκαν προς την Πλατεία Πανεπιστημίου για να διαδηλώσουν μαζί με τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους που εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και την κυβερνητική πολιτική.

Η κυκλοφορία διακόπηκε στην περιοχή και οι διαδηλωτές άπλωσαν στο πεζοδρόμιο σημαίες της Ρουμανίας για να εμποδίσουν τους αστυνομικούς να προσεγγίσουν.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα, όπως: «Σταματήστε τη ληστεία», «Φύγετε και δώστε μας ένα διάλλειμα», «Ελευθερία», «Θέλουμε μία χώρα όπως των άλλων», «Είμαστε φυλακισμένοι εξαιτίας της δικής σας έλλειψης συνείδησης», «Πρόωρες εκλογές».

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ένωσης Σοσιαλιστών-Φιλελεύθερων, ο πρόεδρος του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος Κριν Αντονέσκου τόνισε ότι ο πρόεδρος της χώρας Τράιαν Μπασέσκου και ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πρέπει να παραδώσουν την εξουσία, υπογραμμίζοντας ότι η αντιπολίτευση δεν θα κάνει συμβιβασμούς.

«Λένε ψέματα σε όλους εμάς ότι δεν μπορούν να διεξάγουν πρόωρες εκλογές και ότι απαιτείται χρονικό διάστημα τριών μηνών. Τους λέω εκ μέρους των συναδέλφων μου από την πολιτική αντιπολίτευση: Αύριο, αν παραιτηθούμε όλοι οι βουλευτές της Ένωσης Σοσιαλιστών Φιλελεύθερων, μαζί με τους βουλευτές της τωρινής κυβέρνησης, θα έχουμε πρόωρες εκλογές. Αν αποδέχονται πρόωρες εκλογές, ας έρθουν και ας υποβάλουν τις παραιτήσεις τους μαζί με τις δικές μας και θα έχουμε εκλογές το αργότερο σε 90 μέρες, το συντομότερο σε 30 μέρες»
τόνισε ο κ. Αντονέσκου.

Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Βίκτορ Πόντα επισήμανε ότι το 2012 είναι η χρονιά που σηματοδοτεί «το τέλος του προέδρου Τράιαν Μπασέσκου και μια νέα αρχή για τη χώρα».

Ο κ. Πόντα συνεχάρη όσους διαδηλώνουν, τα συνδικάτα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπογραμμίζοντας ότι κάθε πολίτης της χώρας πρέπει να έχει το δικαίωμα να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.

«Σήμερα, δεν διεξάγεται πλέον μάχη ανάμεσα σε εκείνους που κυβερνούν και εκείνους που είναι στην αντιπολίτευση. Θα ήταν φυσικό να είναι έτσι. Είναι μια μάχη του Μπασέσκου κατά του λαού» υπογράμμισε ο κ. Πόντα.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες ρουμανικές πόλεις: Τιμισοάρα, Ιάσιο, Κονστάντζα, Μπρασόφ, Κραϊόβα, Κλουζ Ναπόκα, Σουτσεάβα, Μπουζάου, Πιτέτστι, Πλοέστι, Σλάτινα, Αλεξάντρια, Μπακάου, Τάργκου Ζίου, Γκαλαράσι, Ταργκόβιτσε, Μπίστριτα, Γκιουργκίου, Καρακάλ κ.ά.