Μοιρασμένες οι δημοσκοπήσεις στη Ρωσία εν όψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου. Έρευνα του ινστιτούτου Vtsiom δίνει στον Βλαντιμίρ Πούτιν την προεδρία από τον α’ κιόλας γύρο, με ποσοστό 52%, ενώ δημοσκόπηση του Ιδρύματος Κοινής Γνώμης (FOM) δείχνει ότι θα χρειαστεί και δεύτερη αναμέτρηση, καθώς ο ρώσος πρωθυπουργός φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 45%.

Η έρευνα του ινστιτούτου Vtsiom, η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, διενεργήθηκε στις 14 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.600 ανθρώπων. Βάσει της δημοσκόπησης, ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, αποσπά ποσοστό 11% και ο υπερεθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι ποσοστό 9%.

Ο δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Πρόχοροφ συγκεντρώνει μόλις 2%, χάνοντας μια ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου, η οποία έδινε στον Βλ.Πούτιν ποσοστό 48%.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Κοινής Γνώμης (FOM), σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.000 προσώπων στις 14 και 15 Ιανουαρίου, ο ρώσος πρωθυπουργός δεν θα έπαιρνε παρά το 45% στον πρώτο γύρο και θα χρειαζόταν να συμμετάσχει σε δεύτερη αναμέτρηση, για πρώτη φορά αφότου ανέβηκε στην εξουσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο το 2000 με 52,94% των ψήφων και είχε επανεκλεγεί το 2004 με 71,20%.

Το καθεστώς του αντιμετωπίζει ένα ευρύ κίνημα αμφισβήτησης, που ξέσπασε μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου. Η Ενωμένη Ρωσία κέρδισε τις εκλογές, αλλά παρατηρητές και αντιπολίτευση καταγγέλλουν ότι το αποτέλεσμα είναι προϊόν νοθείας.

Στις 10 Δεκεμβρίου, η αντιπολίτευση κατάφερε να συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε μια κινητοποίηση πρωτοφανή εδώ και μια δεκαετία στη Ρωσία. Στις 24 Δεκεμβρίου 70.000 ώς 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι στη Μόσχα για να ζητήσουν την ακύρωση των βουλευτικών εκλογών και μια «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν».

Μια νέα μεγάλη διαδήλωση της αντιπολίτευσης πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου στη ρωσική πρωτεύουσα.