Στην πρώτη φάση των κινητοποιήσεων προχώρησαν σήμερα οι οδηγοί ταξί στην Ιταλία με τον αποκλεισμό κεντρικών οδών στη Ρώμη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στα σχέδια της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Στην ιταλική πρωτεύουσα χιλιάδες λευκά ταξί περικύκλωσαν την πρωθυπουργική κατοικία και άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης καθώς και τους δρόμους γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο και τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μιλάνο και τη Νάπολη.
Οι οδηγοί ταξί έχουν προαναγγείλει ήδη 24ωρη απεργία για τις 23 Ιανουαρίου.
«Η απελευθέρωση δεν οδηγεί πουθενά» δηλώνει ο επικεφαλής της ομοσπονδίας οδηγών Κρίστιαν Κολάτι προσθέτοντας ότι οι συνάδελφοί του «εργάζονται σκληρά για να κερδίσουν στην καλύτερη περίπτωση μικτές εισπράξεις 90 ευρώ την ημέρα».
Η κατάργηση των περιορισμών για την αδειοδότηση των επαγγελματιών οδηγών «απλώς θα δημιουργήσει περισσότερους ανέργους» προσθέτει ο ίδιος. Οι επαγγελματικές άδειες για τη Ρώμη κοστίζουν αυτή τη στιγμή περίπου 100.000 ευρώ ενώ υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε ισχύ περίπου 8.000 άδειες στη Ρώμη.
Αντί της πλήρους απελευθέρωσης, η αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού της χώρας προτείνει τη δωρεάν παραχώρηση μίας επιπλέον άδειας σε κάθε ιδιοκτήτη ταξί η οποία θα είναι μεταβιβάσιμη σε τρίτο πρόσωπο. «Σήμερα είμαστε 8.000, αν αύριο είμαστε 15.000 τότε η άδειά μας δεν θα έχει καμία αξία. Θα είναι καλύτερα να την πετάξουμε στα σκουπίδια» δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ένας ιταλός οδηγός.
Ο Μάριο Μόντι έχει προαναγγείλει πακέτο μεταρρυθμίσεων για το άνοιγμα επαγγελμάτων όπως των φαρμακοποιών, των βενζινοπωλών και των συμβολαιογράφων. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Ιανουαρίου ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Οπως έγινε σήμερα γνωστό ο ιταλός πρωθυπουργός θα υποδεχθεί τη Δευτέρα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χερμάν βαν Ρομπάι στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει ο ευρωπαίος αξιωματούχος ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιανουαρίου.