Την έντονη ανησυχία του εκφράζει προς την Τουρκία το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) για τη σύλληψη του φωτογράφου του στην Κωνσταντινούπολη Μουσταφά Εζέρ.

Σαράντα άτομα -οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, περιλαμβανομένου του Μουσταφά Εζέρ- τέθηκαν υπό κράτηση την Τρίτη σε αστυνομική επιχείρηση σχετικά με «κύκλους διασυνδεόμενους» με Κούρδους αυτονομιστές.

Οι συλλήψεις ήλθαν στο πλαίσιο επιχείρησης που μετρά δύο χρόνια και έχει οδηγήσει στη σύλληψη εκατοντάδων Κούρδων ακτιβιστών, περιλαμβανομένων εκλεγμένων δημάρχων.

Τα πρόσωπα που έχουν τεθεί υπό κράτηση κατηγορούνται ότι είναι μέλη της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), οργάνωση την οποία ομάδα εισαγγελέων κατηγορεί ότι αποτελεί τον κλάδο του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που δρα στις πόλεις.

Ο Μουσταφά Εζέρ μεταφέρθηκε μυστικά στη Διεύθυνση Ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη και μάλλον θα παραμείνει υπό προσωρινή κράτηση για τέσσερις ημέρες προτού παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή.

«Επιθυμούμε να μας διευκρινίσετε τους λόγους αυτής της σύλληψης» αναφέρει ο πρόεδρος του Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων Εμανουέλ Χογκ σε επιστολή του προς τον Τούρκο πρεσβευτή στο Παρίσι (ο οποίος, εν τω μεταξύ, ανακλήθηκε ως αντίδραση στην ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση).

«Ελπίζουμε να πρόκειται για μία παρανόηση που θα ξεκαθαρίσει άμεσα, ώστε ο κ. Εζέρ να μπορέσει να επιστρέψει τα επαγγελματικά του καθήκοντα το συντομότερο δυνατόν» προσέθεσε ο Χογκ.