Ψηφίστηκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο που προβλέπει την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης κατά τη διάρκεια συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου.

Εξαγριωμένη η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και συνεπής στις απειλές της ανακάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή στο Παρίσι και «δείχνει» οικονομικά αντίποινα προς τη Γαλλία.

Τούρκοι αξιωματούχοι συνδέουν τη ψήφιση του νομοσχεδίου με την προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει τις ψήφους των 500.000 Αρμενίων που ζουν στη Γαλλία εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012.

H Γαλλία έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από το 2001. Την Πέμπτη η Βουλή ψήφισε ότι η άρνησή της θα διώκεται και από τον νόμο – με προβλεπόμενη ανώτατη ποινή κάθειρξης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Το νομοσχέδιο συντάχθηκε στη νομοθετική βάση της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος, την οποία έχει υιοθετήσει η Γαλλία από το 1990.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Αγκυρα, αντιμέτωπη και με την άρνηση του Νικολά Σαρκοζί για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει τίποτα να χάσει από έναν «πολιτικό καβγά» με το Παρίσι.

Ο τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, έχει ήδη πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου καλέσει τη γαλλική ηγεσία να αντιταχθεί στο νομοσχέδιο, ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει τη Γαλλία με βαρύτατες, μη αναστρέψιμες συνέπειες εφόσον εγκριθεί η νομοθεσία.

Σε επιστολή του προς τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί την περασμένη εβδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία είναι «εχθρική» και στοχοποιεί άμεσα την Τουρκία και τους Τούρκους που ζουν στη Γαλλία.

Από την Άγκυρα εξετάζονται, επίσης, εμπορικές κυρώσεις ως αντίποινα κατά της Γαλλίας – περίπου 1.000 γαλλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.