Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε από τις Αρχές της Ολλανδίας να μην δημοσιοποιηθεί η μεθοδολογία που ακολούθησε ολλανδικό πανεπιστημιακό εργαστήριο για να παρασκευάσει άκρως επικίνδυνο στέλεχος H5N1 του ιού της γρίπης. Πρόκειται για ένα στέλεχος το οποίο δυνητικά, αν πέσει σε χέρια βιο-τρομοκρατών, μπορεί να προκαλέσει πανδημία με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς.

Το εργαστήριο παρασκεύασε το στέλεχος προκειμένου να συμβάλλει στην κατανόηση της λειτουργίας του ιού και στην μελλοντική κυκλοφορία εμβολίων και φαρμάκων. Ωστόσο ορισμένοι Αμερικανοί επιστήμονες εξέφρασαν την άποψη ότι το εγχείρημα ήταν παρακινδυνευμένο, αφενός διότι δεν τηρήθηκαν οι πιο αυστηροί κανονισμοί ασφαλείας ( όπως, για παράδειγμα, εκείνοι των στρατιωτικών εργαστηρίων) και, αφετέρου, διότι οι Ολλανδοί επιστήμονες ετοιμάζονται να δημοσιοποιήσουν την μεθοδολογία τους.

Οι ΗΠΑ, μέσω της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για τη Βιοασφάλεια, απηύθυναν έκκληση να παραμείνει η δημοσίευση στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων της έρευνας, αποφεύγοντας μεθοδολογικές λεπτομέριες τις οποίες κάποιος διεστραμμένος τρομοκράτης θα μπορούσε να αντιγράψει, ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας για την ανθρωπότητα.

Η απάντηση των Ολλανδών ερευνητών ήταν ότι θα λάβουν μεν υπόψη τους τις αμερικανικές παραινέσεις, αλλά επιφυλάσσονται για την τελική τους απόφαση.