Εκτεταμένα επεισόδια με τουλάχιστον δύο νεκρούς – πληροφορίες μιλούν για περισσότερους – και εκατοντάδες τραυματίες σημειώθηκαν την Παρασκευή στο Κάιρο πέριξ της πλατείας Ταχρίρ, μπροστά σε κυβερνητικά κτίρια, μετά από τη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό ακτιβιστή. Οι διαδηλωτές, όπως και πριν από μερικές εβδομάδες, επιμένουν στην αποχώρηση του Στρατού από την πολιτική ζωή και την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών.

Επισήμως το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου μιλάει για δύο νεκρούς και 222 τραυματίες. Ιατρικές πηγές και οι ίδιοι οι διαδηλωτές ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών σε τρεις – ένας από αυτούς φαίνεται ότι πέθανε από τα πυρά των αστυνομικών.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και τις βραδινές ώρες της Παρασκευής. Οι αστυνομικοί πυροβολούσαν στον αέρα (πιθανόν με πραγματικά πυρά) και πετούσαν πέτρες για να διαλύσουν το πλήθος που απαντούσε με πέτρες, σε επανάληψη επεισοδίων που έγιναν και νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Αφορμή για τις διαδηλώσεις ήταν η σύλληψη αργά την Πέμπτη του ακτιβιστή Αμπούντι Ιμπραήμ ενώ απομακρυνόταν από την καθιστική διαμαρτυρία, που πραγματοποιείτο έξω από το κτίριο που στεγάζεται το υπουργείο Εσωτερικών στο κέντρο του Καΐρου.

Οι φήμες ότι τον ξυλοκόπησαν άγρια και ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο έβγαλε τους διαδηλωτές στον δρόμο. Βίντεο που κυκλοφόρησε στο Facebook δείχνει μάλιστα έναν νεαρό άνδρα, τον Ιμπραήμ, με μελανιές στο πρόσωπο και πρησμένα μάτια, να στηρίζεται από πλήθος ανθρώπων.

Οι διαδηλωτές από νωρίς το πρωί πυρπόλησαν αυτοκίνητα και επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ εναντίον μελών της στρατιωτικής αστυνομίας στο Κάιρο έπειτα από τη φήμη που κυκλοφόρησε ότι ένας ακτιβιστής ο οποίος συμμετείχε σε καθιστική διαμαρτυρία, τέθηκε υπό κράτηση και ξυλοκοπήθηκε.

Η αστυνομία πυροβολούσε στον αέρα για να απομακρύνει τους περίπου 300 διαδηλωτές. Προχώρησε δε σε πολλές συλλήψεις, με αρκετές γυναίκες ανάμεσα στους συλληφθέντες. Στη διάρκεια της ημέρας ο αριθμός των διαδηλωτών αυξήθηκε σημαντικά και το μεσημέρι έφθαναν ακόμα και τους 10.000.

Επιπλέον, το κυβερνών Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αρνήθηκε ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν από στρατιώτες και τα απέδωσε σε αστυνομικό που δέχθηκε επίθεση εν ώρα υπηρεσίας. Υπόσχεται ακόμη ότι θα διερευνηθούν τα συμβάντα.