Την αμφιλεγόμενη όσο και ευφάνταστη ιδέα να μετατραπεί ο πύργος του Αιφελ στο μεγαλύτερο … δέντρο του κόσμου είχε μια γαλλική εταιρία που ειδικεύεται σε κτίρια οικολογικού σχεδιασμού. Η Ginger προτείνει να «γεμίσει» το σιδερένιο πλαίσιο του διάσημου πύργου με φυτά – σχέδιο που υπόσχεται ναι απαλλάξει από τους παρισινούς αιθέρες 87,8 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, αλλά παράλληλα εκτιμάται ότι θα κοστίσει 72,5 εκατομμύρια ευρώ.
«Μας λένε ότι μέσα στα επόμενα 30 χρόνια ο πληθυσμός του κόσμου θα φτάσει τα εννέα δισεκατομμύρια και ότι το 80% από εμάς θα ζούμε σε πόλεις. Εχοντας αυτό στο νου, πρέπει να σκεφτούμε με ποιον τρόπο θα αρχίσουμε να εισάγουμε εκ νέου την φύση στο αστικό τοπίο. Αυτή μας η πρόταση είναι η δική μας έκκληση για δράση προς αυτή την κατεύθυνση.», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ginger Ζαν-Λουk Σόνεμπελεν, ο οποίος υποστηρίζει ότι ίσως αυτός δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα, σίγουρα όμως έχει μεγάλη συμβολική σημασία.
Μέχρι στιγμής το Δημοτικό Συμβούλιο του Παρισιού δεν έχει αποφασίσει αν θα υλοποιήσει την πρόταση της Ginger, όμως αν το κάνει αυτό θα σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, η «σιδηρά κυρία», όπως ονομάζουν οι Παριζιάνοι τον πύργο τους θα έχει κατακλυστεί από χιλιάδες τσουβάλια με χώμα και 48 ποικιλίες δενδρυλλίων, συνολικά 600.000 φυτά, τα οποία θα ποτίζονται από ένα τεράστιο δίκτυο σωληνώσεων. Τα φυτά θα έχουν φτάσει στο πλήρες μέγεθός τους ως το 2014 και θα αφαιρεθούν δύο χρόνια αργότερα.
«Φυσικά, δεν προτείνουμε μια μόνιμη παρέμβαση, αλλά προτείνουμε την επένδυση του Πύργου του Αιφελ με φυτά σε προσωρινή βάση – όπως ακριβώς και ο ίδιος ο Αιφελ όταν έχτισε τον πύργο, τον 19o αιώνα», είπε ο Σόνενμπέλεν.