Αμέτοχος στο αιματοκύλισμα του συριακού αντικυβερνητικού κινήματος επί δέκα ολόκληρους μήνες δηλώνει ο Μπασάρ αλ-Ασαντ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC. Ο Σύρος πρόεδρος αρνείται την ευθύνη για την άγρια καταστολή, λέει ότι δεν έχει δώσει καμία εντολή για πυρ κατά διαδηλωτών -«μόνο ένας τρελός θα το έκανε αυτό»- και επιχειρηματολογεί πως οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας δεν του ανήκουν.

Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ αμφισβητεί παράλληλα τον προσωρινό απολογισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους 4.000 νεκρούς της εξέγερσης, λέγοντας ότι «η πλειοψηφία» των ανθρώπων που σκοτώθηκαν «ήταν υποστηρικτές του καθεστώτος και όχι το αντίθετο».

Στη συνέντευξη προς το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο υποβαθμίζει επίσης τις συνέπειες των κυρώσεων που ελήφθησαν σε βάρος της χώρας του, αναφέροντας ότι «δεν συνιστούν κάτι καινούριο».

Απαντώντας στις ερωτήσεις της Μπάρμπαρα Γουόλτερς για τη βαναυσότητα της καταστολής, ο Μπασάρ αλ-Ασαντ λέει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν του ανήκουν, ούτε τις διοικεί. «Δεν μου ανήκουν, είμαι πρόεδρος, δεν μου ανήκει η χώρα, δεν είναι δικές μου δυνάμεις» δηλώνει.

Στις καταγγελίες για έρευνες και συλλήψεις από σπίτι σε σπίτι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ο Ασαντ απαντά ότι οι πηγές πληροφόρησης δεν είναι αξιόπιστες. «Πρέπει να είσαι εδώ για να το δεις. Εμείς δεν το βλέπουμε αυτό. Οπότε δεν μπορούμε να βασιστούμε σε όσα ακούτε» λέει.

Αρνείται επίσης ότι νοιώθει οποιαδήποτε ενοχή για την καταστολή. «Εκανα ό,τι καλύτερο για την προστασία του λαού, οπότε δεν νιώθω ένοχος. Λυπάσαι για τις ζωές που χάθηκαν. Αλλά δεν νιώθεις ένοχος όταν δεν σκοτώνεις ανθρώπους» δηλώνει ο Σύρος πρόεδρος.

Στους δέκα μήνες που μετρά η αντικυβερνητική εξέγερση -λαμβάνοντας πλέον τα χαρακτηριστικά εμφυλίου πολέμου- το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ υποστηρίζει ότι μάχεται «ένοπλες εγκληματικές οργανώσεις».

Η συνέντευξη του Μπασάρ αλ-Ασαντ ήλθε την επομένη της επιστροφής του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Δαμασκό. Ο Ρόμπερτ Φορντ είχε εγκαταλείψει τη χώρα τον Οκτώβριο για λόγους ασφαλείας, όπως και ο πρεσβευτής της Γαλλίας που επίσης επέστρεψε τη Δευτέρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν εκ νέου τη Δευτέρα -διά της Χίλαρι Κλίντον– την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ-Ασαντ ως πρώτο βήμα για να καταστεί η Συρία ευνομούμενη χώρα.