Ο Αραβικός Σύνδεσμος έδωσε την Πέμπτη διορία 24 ωρών στη Συρία για να αποδεχτεί στο έδαφός της τους παρατηρητές του Συνδέσμου, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση ότι θα επιβάλλει στη χώρα κυρώσεις.

Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει και πάλι στην παρουσία παρατηρητών στη Συρία, όπου από τον περασμένο Μάρτιο συνεχίζεται με αυξανόμενη σφοδρότητα η αντικαθεστωτική εξέγερση, αλλά δεν είχε τηρηθεί. Η Δαμασκός φέρεται να ζήτησε και να πέτυχε την μείωση των παρατηρητών από 500 που προέβλεπε η αρχική πρόταση σε μόλις 40.

Σε περίπτωση άρνησης της Συρίας, ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συνεδριάσει εκ νέου το Σάββατο και την Κυριακή για να αποφασίσει το είδος των κυρώσεων που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διακοπή πτήσεων, πάγωμα συριακών περιουσιακών στοιχείων ή διακοπή οικονομικών σχέσεων με τη χώρα.

Τόσο οι αραβικές χώρες όσο και η Δύση έχουν κλιμακώσει τις πιέσεις τους κατά της Συρίας που για την ώρα περιορίζονται σε διπλωματικό επίπεδο και λιγότερο σε οικονομικό. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι διχασμένο, με τη Ρωσία και την Κίνα να μην στηρίζουν περισσότερες κυρώσεις.

Η ίδια η Συρία και ο πρόεδρος της Μπασάρ αλ Άσαντ επιμένουν να αποδίδουν την εξέγερση σε ξένο δάκτυλο που εξοπλίζει και υποκινεί «τρομοκρατικές ομάδες».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και οργανώσεις της αντιπολίτευσης οι νεκροί από τον περασμένο Μάρτιο έχουν φτάσει τις 3.500 αλλά ενδεχομένως είναι περισσότεροι. Στην πλειονότητα τους είναι άμαχοι αλλά τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των μελών των σωμάτων ασφαλείας που χάνουν τη ζωή τους.

Οι πληροφορίες από τη Συρία αναφέρουν ότι το αντάρτικο από λιποτάκτες αυξάνει τη δυναμική του ενώ έχει πραγματοποιήσει και τουλάχιστον μία επίθεση μέσα στη Δαμασκό.