Ζητάει συγνώμη αλλά αρνείται να παραιτηθεί η ελληνικής καταγωγής πρύτανης του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, Λίντα Κατέχη, παρά τις διαστάσεις που έλαβε το περιστατικό ψεκασμού από άνδρες της πανεπιστημιακής αστυνομίας με σπρέι πιπεριού κατά φοιτητών, οι οποίοι πραγματοποιούσαν ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία.

Ως 19χρονη φοιτήτρια στην Ελλάδα, γράφει το πρακτορείο Bloomberg, η Κατέχη «είδε τη στρατιωτική χούντα να χρησιμοποιεί τανκς για να καταστείλει τη φοιτητική εξέγερση στο Πολυτεχνείο» – και μάλιστα απευθυνόμενη σε φοιτητές οι οποίοι την αποδοκίμασαν αναφέρθηκε και η ίδια στην εμπειρία της από την χουντική βία. Σήμερα, η 57χρονη ακαδημαϊκός και επικεφαλής του τρίτου μεγαλύτερου από τα δέκα κάμπους του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, αντιμετωπίζει κατηγορίες για ασύμμετρες μεθόδους καταστολής κατά των φοιτητών, οι οποίοι καλούν σε μποϊκοτάζ του μαθήματός της στις 28 Νοεμβρίου, ζητώντας της να παραιτηθεί. Θεωρούν ότι εκείνη έδωσε την εντολή για την βίαιη επέμβαση της αστυνομίας.

«Βρίσκομαι εδώ για να ζητήσω συγνώμη» είπε ενώπιον εκατοντάδων φοιτητών στον χώρο του πανεπιστημίου. «Αισθάνομαι πραγματικά απαίσια για όσα συνέβησαν την Παρασκευή. Αν εσείς αισθάνεστε ότι δεν θέλετε να είστε φοιτητές του πανεπιστημίου που είχαμε την Παρασκευή, τότε κι εγώ δεν σας λέω ότι δεν θέλω να είμαι πρύτανης του πανεπιστημίου που είχαμε την Παρασκευή» προσέθεσε, κάνοντας αναφορά και στα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου του 1973 στην Αθήνα, όταν η χούντα έστειλε τα τανκς για να ρίξουν τη σιδερένια πύλη του Πολυτεχνείου. «Ήμουν εκεί και δεν θέλω να το ξεχάσω» τόνισε στους φοιτητές του Ντέιβις.

Η Κατέχη είπε ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους φοιτητές τις ερχόμενες ημέρες προκειμένου «να σας ακούσω και να κερδίσω την εμπιστοσύνη σας, να κάνουμε μαζί καλύτερο το πανεπιστήμιο» Ωστόσο, φεύγοντας από την εξέδρα, οι φοιτητές της φώναζαν «Μην ξαναγυρίσεις!». Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και μηχανικός υπολογιστών, η Κατέχη είναι επικεφαλής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις από το 2009. Διοικητικά αντιμετωπίζει δυσκολίες αφού φέτος οι Αρχές μείωσαν τη συνολική χρηματοδότηση του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας κατά 650 εκ. δολάρια, προκαλώντας αύξηση των διδάκτρων.

Εμπνευσμένοι από το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ!» οι φοιτητές του UC Ντέιβις αποφάσισαν να κατασκηνώσουν στον χώρο του πανεπιστημίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το υψηλό κόστος των σπουδών. Στις 18 Νοεμβρίου η Κατέχη είπε στους φοιτητές να απομακρύνουν τις σκηνές. Όταν εκείνοι αρνήθηκαν, έδωσε εντολή στην αστυνομία του πανεπιστημίου να προχωρήσει στην απομάκρυνσή τους. Μερικοί φοιτητές σχημάτισαν μία σειρά στο πεζοδρόμιο με σκοπό να εμποδίσουν τις αστυνομικές δυνάμεις και τότε ένας από τους αστυνομικούς ψέκασε απρόκλητα τους ειρηνικούς διαδηλωτές με σπρέι πιπεριού – οι σχετικές φωτογραφίες έκαναν το γύρο του κόσμου. Παρότι οι υπεύθυνοι αξιωματικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και η πρύτανης διέταξε τη διενέργεια έρευνας για το βίαιο περιστατικό, οι φωνές που την καλούν να παραιτηθεί πληθαίνουν.

Ένα από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο YouTube για το περιστατικό της αστυνομικής βίας είναι το εξής: http://www.youtube.com/watch?v=WO4406KJQMc