Σκότωναν στο όνοµα της αρίας φυλής. Τρία µέλη της ένοπλης νεοναζιστικής οργάνωσης «Εθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο» όργωναν για 14 χρόνια την Οµοσπονδιακή Γερµανία δολοφονώντας ύπουλα και ληστεύοντας ανυποψίαστους ξένους µετανάστες, ανάµεσά τους οκτώ Τούρκους και έναν Ελληνα. Μοναδικό κίνητρο ήταν ο ρατσισµός και η µισαλλοδοξία. Και το χειρότερο: οι γερµανικές µυστικές υπηρεσίες διέθεταν «δικούς τους» χαφιέδες αλλά και πράκτορες στους κόλπους τους, για τους οποίους υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι «έκαναν τα στραβά µάτια», αν δεν συγκάλυπταν ωµά τους δολοφόνους, οι οποίοι έδρασαν κυρίως την περίοδο 2000-2007 και µόλις τώρα βγαίνει στην επιφάνεια το αποτρόπαιο έργο τους.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οπως αποκάλυψε η έγκυρη εφηµερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ένας πράκτορας της Υπηρεσίας Υπεράσπισης του Συντάγµατος, που επιτηρεί την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, ήταν παρών σε έξι δολοφονίες ξένων ή τουλάχιστον κοντά στον τόπο του εγκλήµατος. Σε ανάκριση που επακολούθησε ο πράκτορας δήλωσε ότι βρέθηκε όλως τυχαίως εκεί και ότι πάντως δεν κρατούσε «τσίλιες» για τους δολοφόνους. Η Υπηρεσία τον απήλλαξε από κάθε υποψία µε το ελαφρυντικό ότι δεν ήταν παρών και… στους εννέα φόνους!

Ο προσωρινός απολογισµός της δράσης της οµάδας είναι ανατριχιαστικός: 10 νεκροί, 14 ληστείες τραπεζών, καθώς και πολυάριθµες βοµβιστικές επιθέσεις, όπως εκείνη το 2004 στην Κολονία, που προκάλεσε τον σοβαρό τραυµατισµό 22 Τούρκων. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται οκτώ τούρκοι µαγαζάτορες, ένας έλληνας κλειδαράς – ο 41χρονος τότε Θεόδωρος Βουλγαρίδης – που δολοφονήθηκε το 2005 στο Μόναχο και µια γερµανίδα αστυνοµικός. Μόνο ένα µέλος του «τρίο ινφερνάλε», η 36χρονη Μπεάτε Τσέπε, συνελήφθη ζωντανή.Τα δύο άλλα, ο 34χρονος Ούβε Μπόνχαρτ και ο 38χρονος Ούβε Μούντλος, αυτοκτόνησαν πριν από λίγες ηµέρες, στις 4 Νοεµβρίου, βάζοντας φωτιά στο τροχόσπιτο όπου έµεναν. Μπροστά στο ενδεχόµενο να συλληφθούν, περικυκλωµένοι ύστερα από τη ληστεία µιας τράπεζας, προτίµησαν την αυτοχειρία.

Λίγες ώρες αργότερα φλεγόταν και η κατοικία τους στην πόλη Ζβικάου, στο ανατολικογερµανικό κρατίδιο της Θουριγγίας – αποτέλεσµα έκρηξης βόµβας που πυροδότησε, κατά εντολή τους, η 36χρονη συγκάτοικός τους. Μόνο που ο στόχος της πυρκαγιάς, η καταστροφή αποδείξεων, απέτυχε. Τα ντοκουµέντα που βρέθηκαν αρκούν για να αποδείξουν ότι η νεοναζιστική τροµοκρατία έχει φουντώσει ξανά στη Γερµανία του 21ου αιώνα.

Ολα αυτά δεν θα τα κατάφερναν ίσως ποτέ αν δεν είχαν την υποστήριξη άλλων νεοναζιστών (δύο από αυτούς έχουν ήδη συλληφθεί) και την ανοχή της Υπηρεσίας Υπεράσπισης του Συντάγµατος. Τα γερµανικά µέσα ενηµέρωσης µιλούν για φοβερή «διαπλοκή» που οφείλεται στο γεγονός ότι η Υπηρεσία, ως αντάλλαγµα για τις πληροφορίες που παίρνει από νεοναζιστές «κρυφούς πράκτορες», παραβλέπει πολλές ανοµίες τους.

Οι αστυνοµικές έρευνες κατευθύνθηκαν («τυχαία»…) στην Τουρκία, µε το σκεπτικό ότι οι δολοφονηθέντες, πολλοί ιδιοκτήτες τουρκικών εστιατορίων, έπεσαν θύµατα της λεγόµενης «µαφίας του κεµπάπ» και χρεών στον τζόγο – κάτι που διέψευδαν ανέκαθεν οι οικογένειές τους.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ µίλησε για «εθνική καταισχύνη», ενώ ο πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ προτίθεται να ζητήσει σε ειδική εκδήλωση συγγνώµη από τους συγγενείς των θυµάτων. Το ερώτηµα όµως πώς είναι δυνατόν να δίνεται τόσο πολύ βάρος στην καταπολέµηση του νεφελώδους «ισλαµικού κινδύνου» και, αντιθέτως, ελάχιστη προσοχή στην πραγµατική νεοναζιστική τροµοκρατία παραµένει.

Το ίδιο και το δίληµµα αν η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγµατος θα πρέπει να σταµατήσει την απασχόληση νεοναζιστών ως έµµισθων χαφιέδων ή όχι. Το 2003 το Συνταγµατικό ∆ικαστήριο της Καρλσρούης αρνήθηκε να θέσει εκτός νόµου το νεοναζιστικό κόµµα NPD µε το αιτιολογικό ότι οι αποδείξεις για την αντισυνταγµατική δράση του «δεν είναι αξιόπιστες διότι στηρίζονται σε µαρτυρίες αναξιόπιστων χαφιέδων».

ΛΙΣΤΑΘΑΝΑΤΟΥΜΕ 88ΟΝΟΜΑΤΑ

1. Το ναζιστικό τρίο βγήκε στην παρανομία το 1998 για να αποφύγει τη σύλληψη λόγω προηγούμενων βομβιστικών ενεργειών.

2. Στα ερείπια της κατοικίας τους βρέθηκε το περίστροφο με το οποίο δολοφονήθηκαν εννέα αλλοδαποί και μια λίστα 88 προσώπων, μεταξύ των οποίων δύο ομοσπονδιακοί βουλευτές.

3. Η αστυνομία ανακάλυψε επίσης ένα ερασιτεχνικό DVD, φτιαγμένο σε στυλ κόμικ, κατά το πρότυπο της κωμωδίας «Ροζ Πάνθηρας», με φωτογραφίες των θυμάτων μετά την εκτέλεσή τους.

ΜΥΣΤΙΚΕΣΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
«∆εν ενηµερώνουν την αστυνοµία και τους πολιτικούς»

Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ έλεγε «άμα θέλω να μάθω κάποιο μυστικό, ο τελευταίος που ρωτάω είναι οι μυστικές υπηρεσίες». Εννοούσε την BND, αρμόδια για το εξωτερικό. Ισχύει άραγε το ίδιο και για την Επιτροπή Προστασίας του Συντάγματος, που επιτηρεί το εσωτερικό;

«Σίγουρα. Οι υπάλληλοί της αντλούν το 80% των πληροφοριών τους από τα µέσα ενηµέρωσης. Το υπόλοιπο 20% προέρχεται από κρυφούς πράκτορες, οι οποίοι κάθε άλλο παρά αξιόπιστοι είναι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νεοναζιστές, οι οποίοι όχι µόνο πληρώνονται αδρά γι’ αυτό, αλλά επιδίδονται και σε συστηµατική παραπληροφόρησή της υπηρεσίας ή τη χρησιµοποιούν για τους δικούς τους στόχους. Επιπλέον τόσο οι κρατιδιακές Υπηρεσίες Προστασίας του Συντάγµατος όσο και η οµοσπονδιακή δεν µεταφέρουν τις πληροφορίες τους, ως θα όφειλαν, στις αστυνοµικές αρχές, ούτε και στους πολιτικούς. Αυτό το διαπιστώνω συνεχώς ως µέλος της κοινοβουλευτικής οµάδας ελέγχου των µυστικών υπηρεσιών».

Πώς πρέπει να αναδιοργανωθούν οι μυστικές υπηρεσίες; Ο υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου κεντρικού οργάνου.

«Ο πολύς συγκεντρωτισµός δεν ωφελεί. Οι υπάρχουσες Υπηρεσίες θα µπορούσαν να γίνουν αποτελεσµατικότερες αν ενέτειναν τη συνεργασία τους. Επιπλέον, θα έπρεπε να φύγουν από τους κρυ φούς πράκτορες και να στραφούν προς άλλες µορφές παρακολούθησης, όπως η ανάλυση δράσεων και κειµένων. Οι ανεξάρτητες οργανώσεις, που κάνουν ακριβώς αυτό, είναι κατά κανόνα πιο καλά πληροφορηµένες από τις γερµανικές µυστικές υπηρεσίες».

Πώς κρίνετε το γεγονός ότι το περιοδικό «Der Sπegel» και η ταμπλόιντ «Bild Zeitung» παραλληλίζουν το ναζιστικό τρίο με τη «Φράξια Κόκκινος Στρατός» χαρακτηρίζοντάς το «Φράξια Φαιός Στρατός»;

«Είναι παράταιρος παραλληλισµός. Υπάρχουν ορισµένες τυπικές οµοιότητες, όµως οι διαφορές τους είναι τεράστιες, τόσο στην ιδεολογία όσο και σχετικά µε τα άτοµα που θανάτωναν».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ