Στο Τύπο είναι γνωστός με το προσωνύμιο «Σούπερ Μάριο», όμως παρά τις μεγάλες προσδοκίες και το τη τεράστια αποδοχή που απολαμβάνει, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις τόσο στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό όσο και στην προσπάθειά του να οδηγήσει την ιταλική οικονομία στην απαραίτητη οικονομική ανάκαμψη.
Η επιλογή του σίγουρα δεν υπήρξε τυχαία, καθώς ο διαπρεπής καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας είναι ένθερμος ευρωπαϊστής και κινείται εδώ και πολύ καιρό στους κύκλους των ισχυρών παικτών της πολιτικής στην Ευρώπη. Ο Μόντι είναι πρόεδρος του πανεπιστημίου Bocconi University και επίτιμος πρόεδρος του Bruegel, της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης, την οποία ίδρυσε το 2005, ενώ έχει υπηρετήσει ως Ευρωπαίος Επίτροπος σε θέματα Εσωτερικών Αγορών, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και από το 1995 έως το 1999 και έπειτα ως Επίτροπος Ανταγωνισμού (1999-2004). Σε αυτή τη δεύτερη θητεία του ως Επίτροπος χειρίστηκε πολλές πολύκροτες υποθέσεις, όπως εκείνες των General Electric/Honeywell, Microsoft, και της γερμανικής Landesbanken.
Συγκεκριμένα, μπλόκαρε μια συγχώνευση 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της General Electric και της Honeywell και επέβαλε πρόστιμο 650 εκατομμυρίων δολαρίων στη Microsoft για παραβιάσεις των νόμων περί μονοπωλίου. Επίσης, διέταξε επτά τοπικές γερμανικές κρατικές τράπεζες να επιστρέψουν περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν λάβει σε παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις που είχαν λάβει από τοπικές κυβερνήσεις.
Παράλληλα, εισήγαγε μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών αντιμονοπωλιακών νόμων και των ελέγχων των συγχωνεύσεων εταιριών, ενώ σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, ήταν ένας εκ των δημιουργών του Διεθνούς Δικτύου Ανταγωνισμού (ICN).
«Ο Μόντι φέρνει αξιοπιστία και νομιμότητα, αλλά και την αίσθηση ότι αν οι προσπάθειές του αποτύχουν, όλοι θα είναι σε χειρότερη μοίρα. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι τώρα που έφυγε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι Ιταλοί έχουν χάσει το άλλοθί τους και πρέπει να καταβάλουν σκληρή δουλειά. Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες.», δηλώνει ο Μοϊσές Ναΐμ, διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς οικονομικού προγράμματος του Ταμείου Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη στην Ουάσιγκτον.
Παρόλα αυτά, μόνο ο χρόνος θα δείξει κατά πόσον ο Μόντι, ο οποίος δεν διαθέτει πολιτική εμπειρία στο εσωτερικό της χώρας του, θα είναι σε θέση να πείσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι μπορεί να επιβάλει τα μέτρα περικοπών δαπανών που απαιτούνται για να μειώσει το χρέος και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της Ιταλίας.
Όμως, παρά το εντυπωσιακό του βιογραφικό ως Επίτροπος και καθηγητής οικονομικών, ο 68χρονος νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι παράλληλα και διεθνής σύμβουλος της Goldman Sachs, ενώ έχει υπάρξει και πρόεδρος του Ιταλικού Ομίλου Της Τριμερούς Επιτροπής, μιας οργάνωσης που ο επιφανής ιταλός μαθηματικός και συγγραφέας Πιερτζότζιο Οντιφρέντι έχει χαρακτηρίσει ως μια «υπερ-φιλελεύθερη αμερικανική, ευρωπαϊκή και ιαπωνική μασονία εμπνευσμένη από τον Ντέιβιντ Ρόκφελερ».
Μάλιστα, ήδη κάποιες ιταλικές εφημερίδες, σκιάζουν το λαμπερό προφίλ του νέου επικεφαλής της Ιταλίας, κάνοντας λόγο για την έναρξη της «κυβέρνησης Sachs», εκφράζοντας φόβους ότι ο Μόντι θα επιβάλει σκληρά μέτρα για να κάνει τα «χατίρια» των μεγάλων επενδυτικών οργανισμών.