Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και ανακοινώθηκε σήμερα στη Γαλλία η δεύτερη δέσμη μέτρων λιτότητας μετά το πρώτο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν στα τέλη Αυγούστου. Ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Φρανσουά Φιγιόν παρουσίασε τα νέα μέτρα για την εξοικονόμηση 18,6 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία χωρίς να κρύψει την κρισιμότητα της κατάστασης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αλλά ούτε και τις συνέπειες της ακολουθούμενης πολιτικής στους φορολογούμενους.

«Ο προϋπολογισμός του 2012 θα είναι ένας από τους προϋπολογισμούς που θα συνεπάγεται τη μεγαλύτερη λιτότητα που έχει γνωρίσει η Γαλλία από το 1945» διεμήνυσε ο γάλλος ηγέτης.

«Λέξεις όπως «χρεοκοπία» δεν είναι πλέον «αφηρημένες έννοιες» και αυτό σημαίνει ότι «η οικονομική, δημοσιονομική και κοινωνική κυριαρχία απαιτεί συλλογικές και μακρόχρονες προσπάθειες, ακόμα και θυσίες» δήλωσε ο Φιγιόν.

Ταυτόχρονα παρουσίασε το περίγραμμα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να αυξήσουμε αυτές τις προσπάθειες μόνο δια μέσου της αύξησης φόρων όπως προτείνει η αντιπολίτευση».

Μέσω της συνδυασμένης μείωσης δαπανών και αύξησης φόρων η κεντροδεξιά κυβέρνηση στοχεύει στην εξοικονόμηση 18,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 και συνολικά 65 δισ. ευρώ μέχρι το 2016.

Συγκεκριμένα για το 2012 προβλέπεται μεταξύ άλλων αλλαγή του χρονοδιαγράμματος αύξησης του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια με ορίζοντα το 2017, μείωση των δαπανών για υγεία και ασφάλιση στο 2,5%, αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ στο 7% (κυρίως στην εστίαση), πάγωμα των μισθών των υπουργών και του Προέδρου της Δημοκρατίας, μείωση κρατικών ενισχύσεων στα πολιτικά κόμματα και κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αύξησης κοινωνικών επιδομάτων (την επόμενη χρονιά θα αυξηθούν κατά 1%).

Οπως σημειώνουν αναλυτές, με τα νέα μέτρα το Παρίσι επιχειρεί να στείλει διπλό μήνυμα, προς τις αγορές και τις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα διεκδικήσει την ψήφο των συμπατριωτών του για το ανώτατο αξίωμα τον προσεχή Μάρτιο, γνωρίζει ότι σε περίπτωση που η χώρα απολέσει την ανώτατη βαθμίδα «ΑΑΑ» από τους οίκους αξιολόγησης τότε και ο ίδιος θα ξεκινήσει με σοβαρό μειονέκτημα την προεκλογική εκστρατεία.

Ταυτόχρονα, καθώς οι φόβοι για την ιταλική οικονομία αυξάνονται εν μέσω ισχυρής πολιτικής αναταραχής, ο γάλλος πρόεδρος δείχνει προς τους ευρωπαίους εταίρους ότι ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχεια της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσπάθειας για μείωση ελλειμμάτων και χρέους, αντίθετα με άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου.