Με τίτλο «Ο Παπανδρέου χάνει πρώτος στο ευρω-πόκερ» αναλύει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ο Μαρκ Ερμπαν, επικεφαλής διπλωματικού και αμυντικού ρεπορτάζ στο Newsnight του BBC, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

Ακολουθούν αποσπάσματα:

«Τις τελευταίες 24 ώρες είδαμε κάθε είδους πολιτικές περιδινήσεις εδώ. Αν πρέπει να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για το τί σημαίνουν όλα αυτά, είναι ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ένιωσε την πίεση από τους πιο ισχυρούς παίκτες της Ευρώπης και συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να την αντέξει.

Στην Αθήνα, οι φήμες οργιάζουν για το πώς θα μπορέσει ο πρωθυπουργός να κυβερνήσει την Ελλάδα σε αυτή την οξεία φάση της συνεχιζόμενης κρίσης της χώρας, μετά την θεαματική αποτυχία του σχεδίου του να θέσει σε δημοψήφισμα την δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ηδη από την περασμένη Τετάρτη, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα σαν μια «παρτίδα πόκερ», και ήταν σαφώς αποφασισμένη να την χάσει πρώτος ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Η ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από αξιωματούχους της ΕΕ ότι ένα «όχι» στο δημοψήφισμα θα εξανάγκαζε την Ελλάδα να βγει εκτός ευρώ και, κάποιοι είπαν, εκτός της ίδιας της ΕΕ, έχει αφήσει άφωνους πολλούς ανθρώπους εδώ.
Οι περισσότεροι Ελληνες θα μπορούσαν να αντιταχθούν στη δανειακή σύμβαση εξαιτίας των μέτρων σκληρής λιτότητας που την συνοδεύουν, αλλά η πλειοψηφία των Ελλήνων εξακολουθεί να είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Αυτή η σύνδεση μεταξύ ενός πιθανού «όχι» στο δημοψήφισμα και της συνέχισης της παραμονής της χώρας εντός της ΕΕ αποδείχθηκε πολύ μεγάλη για πολλούς από τους υποστηρικτές του Παπανδρέου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος απέσυρε την στήριξή του από την πρόταση για δημοψήφισμα.

Πολλοί Ελληνες νιώθουν ακόμη ότι θα πρέπει να βρίσκονται στην καρδιά της Ευρώπης, και η αυστηρή απάντηση στην πρόταση Παπανδρέου, ιδίως από την Γαλλία και την Γερμανία, έθεσε σε κίνδυνο αυτόν τον ρόλο.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του χθες το βράδυ, ο Ελληνας ηγέτης είπε ότι στις Κάννες του τόνισαν ότι ένα «όχι» στο δημοψήφισμα δεν θα σημαίνει απλώς ότι η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ, αλλά ότι τυχόν επανένταξη θα είναι εκτός της ατζέντας για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Οταν είπα σε έναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι αυτού του είδους η κουβέντα θα μπορούσε εύκολα να είναι μια μπλόφα με σκοπό τον εκφοβισμό της Ελλάδας, μου απάντησε «ναι, αλλά δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε».

Το ερώτημα του αν η Γαλλία και η Γερμανία θα μπορούσαν πραγματικά να επιταχύνουν μια χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας παγώνοντας, όπως είχαν απειλήσει, τα 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης που χρειάζονται για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, μάλλον δεν θα απαντηθεί στην πράξη.

Η απόφαση του Παπανδρέου να αποσύρει το σχέδιο για δημοψήφισμα έδειξε ότι την παρτίδα του πόκερ την κέρδισε η Μέρκελ.

Χθες έγινε προφανές ότι ο πρωθυπουργός, που έχει πολύ μικρή πλειοψηφία, αντιμετώπισε μια αρκετά μεγάλη εξέγερση μέσα στο κόμμα του, η οποία έθεσε εν αμφιβόλω το ενδεχόμενο να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, απόψε τα μεσάνυχτα, στη βουλή.

Μέχρι που κυκλοφόρησαν φήμες ότι επισκέφθηκε ήδη τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλει την παραίτησή του.

Οταν εμφανίστηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ο Παπανδρέου δοκίμασε κάτι άλλο. Πρότεινε να τον στηρίξει η αντιπολίτευση στο θέμα της δανειακής σύμβασης με την Ευρώπη, υποννοώντας ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Μέχρι τώρα, η Νέα Δημοκρατία, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, αρνιόταν να στηρίξει το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της οικονομίας ή το δημοψήφισμα, ζητώντας άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Πού βρισκόμαστε μετά από όλα αυτά; Φαίνεται λοιπόν ότι ο Παπανδρέου θα προτιμούσε να αποφύγει το δημοψήφισμα κερδίζοντας διακομματική στήριξη για τα οικονομικά δεινά που θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα την αποδοχή της δανειακής σύμβασης.

Το ερώτημα τώρα είναι το εξής: θα συμφωνήσει ο ελληνικός λαός ότι ο πρωθυπουργός εκφόβισε τόσο επιτυχώς την Νέα Δημοκρατία ώστε να στηρίξει αυτά τα μέτρα, ή θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Παπανδρέου το παράκανε εξοργίζοντας τους πιστωτές της Ελλάδας και πρέπει σύντομα να παραιτηθεί;
»