Η γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, τα γραφεία της οποίας στο Παρίσι καταστράφηκαν από εμπρηστική επίθεση φανατικών μουσουλμάνων την Τετάρτη, δημοσίευσε νέα σκίτσα του Μωάμεθ σε ένα ειδικό ένθετο που εκδόθηκε μαζί με την εφημερίδα Libération.

Αφορμή της επίθεσης με δύο βόμβες μολότοφ –από την οποία προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές αλλά όχι τραυματισμοί– ήταν το ειδικό φύλλο που ήταν αφιερωμένο στις εκλογές στην Τυνησία και στην επιβολή του ισλαμικού νόμου στη Λιβύη και στο οποίο υπήρχε καρικατούρα του προφήτη Μωάμεθ.

Η Charlie Hebdo υπεραμύνθηκε «της ελευθερίας της να κάνει πλάκα» στο τετρασέλιδο ένθετό της που εκδόθηκε στην Libération η οποία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει στα γραφεία της τους άστεγους λόγω των καταστροφών συντάκτες της Hebdo.

«Πιστέψαμε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και ότι ίσως να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός για τη σατιρική δουλειά μας, το δικαίωμά μας να διακωμωδούμε. Η ελευθερία του γέλιου είναι τόσο σημαντική όσο η ελευθερία της έκφρασης», αναφέρει ο εκδότης της σατιρικής εφημερίδας, Στεφάν Σαρμπονιέ, στο ένθετο.

Στις σελίδες του περιλαμβάνονται και αρκετά νέα σκίτσα από τους σκιτσογράφους της εφημερίδας. Σε ένα από αυτά μία φιγούρα που μοιάζει με τον προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος έχει πάρει τη διάσημη πόζα της Μέριλιν Μονρό, προσπαθεί να συγκρατήσει τα ιμάτιά του καθώς του τα παίρνει ένα ρεύμα που προέρχεται από μία στοίβα εφημερίδες Charlie Hebdo που βρίσκεται από κάτω του. Ένα άλλο σκίτσο δείχνει μία βόμβα μολότοφ με ένα φλεγόμενο πρόσωπο και τον τίτλο «Ώστε, έτσι βλέπετε τον προφήτη;».

Προς το παρόν κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας.

Πέρα από τον εμπρησμό, την Τετάρτη άγνωστοι «από το εξωτερικό», είπε ο εκτελεστικός της διευθυντής Ερίκ Τορσό, παραποίησαν την ιστοσελίδα της Charlie Hebdo η οποία παρέμεινε εκτός λειτουργίας και την Πέμπτη.

Πάντως όπως αναφέρει ο ιστότοπος nouvelobs.com, ομάδα Τούρκων χάκερ ανέλαβαν την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση.

Η ομάδα με την ονομασία Ακιντζιλάρ (Akincilar), χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «μία μάχη εναντίον μίας έκδοσης που βάλει εναντίον των πεποιθήσεών της και των ηθικών της αρχών».

Αυξάνονται οι ισλαμοφοβικές ενέργειες

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε το Παρατηρητήριο Ισλαμοφοβικών Ενεργειών του Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής Θρησκείας (CFCM), ο αριθμός των ισλαμοφοβικών ενεργειών που σημειώθηκαν στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 22% στη διάρκεια των εννέα πρώτων μηνών του 2011, ενώ εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω αύξηση πριν τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνονται «πράξεις βεβήλωσης νεκροταφείων και τζαμιών, επιθέσεις, προσβολές, προκλήσεις, κάψιμο του Κορανιού» εξηγεί ο Αμπντάλα Ζεκρί, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου.

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, έχουν κατατεθεί συνολικά 115 μηνύσεις κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα μηνών. Παρόλα αυτά οι αριθμοί δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν καταθέτουν μηνύσεις, σύμφωνα με τον Ζεκρί. Αν ληφθούν υπόψη και αυτές οι περιπτώσεις «μπορούμε να πούμε ότι η αύξηση, σύμφωνα με τις στατιστικές που έχουμε, είναι 50% με 55%», εκτίμησε.

Μπροστά «στην αρκετά ανησυχητική αύξηση» αυτού του τύπου των ενεργειών, ο Ζέκρι δήλωσε ότι περιμένει, «χωρίς να κατηγορεί την κυβέρνηση», από τον υπουργό Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν «να πιέσει τις υπηρεσίες του ώστε να προσπαθήσουν να επιτύχουν μία μείωση αυτών των ενεργειών και να συλλάβουν τουλάχιστον κάποιους από τους ανθρώπους που τις έχουν διαπράξει».

Στη Γαλλία ζει η μεγαλύτερη ισλαμική κοινότητα στην Ευρώπη, η οποία αριθμεί 4 με 6 εκατομμύρια μουσουλμάνους, σύμφωνα με εκτιμήσεις.