από metereologos.gr
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
 

Ιαπωνία: Φόβοι για νέo πρόβλημα στον σταθμό της Φουκουσίμα

Διοχετεύουν προληπτικά μείγμα ύδατος και βορικού οξέος
Ιαπωνία: Φόβοι για νέo πρόβλημα στον σταθμό της Φουκουσίμα
Πηγή: EPA
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι άρχισε να διοχετεύει μείγμα ύδατος και βορικού οξέος σε έναν από τους αντιδραστήρες, όπου μια νέα αντίδραση πυρηνικής σχάσης ενδέχεται να σημειώθηκε.

Η Tepco διευκρίνισε ότι πρόκειται για τον αντιδραστήρα Νο2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταΐτσι, το οποίο επλήγη σοβαρά από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα μιας αντίδρασης πυρηνικής σχάσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Tepco, Χιρόκι Καβαμάτα, προσθέτοντας ότι η διοχέτευση των προϊόντων αυτών είναι ένα προληπτικό μέτρο.

Η πυρηνική σχάση είναι η διαδικασία που πραγματοποιείται συνήθως στους ατομικούς αντιδραστήρες κατά ελεγχόμενο τρόπο. Η Tepco δηλώνει ωστόσο ότι η θερμοκρασία και η πίεση στο εσωτερικό του αντιδραστήρα, καθώς και το επίπεδο της ακτινοβολίας δεν άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό.

Τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταΐτσι υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όπως και η δεξαμενή του τέταρτου αντιδραστήρα, μετά τη διακοπή της τροφοδοσίας με ηλεκτρικό ρεύμα και τη διακοπή λειτουργίας του συστήματος ψύξης – δυσλειτουργίες που προκάλεσαν ο σεισμός και το τσουνάμι.

Οι φόβοι για μια νέα πυρηνική σχάση αναζωπυρώθηκαν μετά την ανίχνευση αερίων xenon 133 και xenon 135, τα οποία εκλύονται κατά μια πυρηνική σχάση. Οι ουσίες αυτές έχουν μικρή διάρκεια ραδιενεργής ζωής, πέντε ημέρες για το ξένον 133 και εννέα ώρες για το ξένον 135.

Οι ουσίες ελκύθηκαν στη διάρκεια σχάσης που πρέπει να σημειώθηκε πολύ πρόσφατα. «Είναι δύσκολο σε αυτό το στάδιο να αναλυθεί ακριβώς αυτό που συνέβη, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει υπό ποιές συνθήκες ή υπό ποιά μορφή βρίσκεται το καύσιμο που έλιωσε μέσα στους αντιδραστήρες μετά την 11η Μαρτίου», διευκρίνισε γάλλος εμπειρογνώμονας.


Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιάπωνας βουλευτής ήπιε νερό της Φουκουσίμα για να πείσει ότι είναι ασφαλές 
Φουκουσίμα: τα πρώτα 30 χρόνια είναι δύσκολα... 
Ιαπωνία: Αποζημίωση ύψους 8,3 δισ. ευρώ στα θύματα της Φουκουσίμα 
Ιαπωνία: Οι πληγές της Φουκουσίμα δεν έχουν κλείσει ακόμη  
Ιαπωνία: Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα 
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-