Η πρώτη κλινική του κόσμου βασισμένη εξ ολοκλήρου σε φάρμακα από δηλητήριο φιδιών σχεδιάζεται στο χωριό Ζισικιάο στα περίχωρα της Χανγκζού στην ανατολική Κίνα. Το χωριό φιλοξενεί 800 κατοίκους, καθόλου κατοικίδια ή ζώα των αγρών και 4.000.000 δηλητηριώδη φίδια!

Για μερικούς πρόκειται για το ιδανικό σκηνικό ταινιών τρόμου δεύτερης διαλογής, για άλλους ευκαιρία εκμετάλλευσης των ωφελειών της εναλλακτικής ιατρικής. Με αναλογία ενός ανθρώπου ανά 5.000 ερπετά, το Ζισικιάο συνιστά μάλλον τη μεγαλύτερη φάρμα φιδιών στον κόσμο. Τώρα ο εκτροφέας φιδιών Γιανγκ Χονγκτσάνγκ σχεδιάζει να συμβάλει στην ανέγερση του πρώτου νοσοκομείου του κόσμου με φάρμακα από δηλητήριο φιδιών.

Η κλινική θα καταλαμβάνει έκταση 30.000 τετραγωνικών μέτρων και έχει ήδη προσελκύσει επενδυτές από το Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι βλέπουν μεγάλο περιθώριο κέρδους στο δηλητήριο, τις χοληδόχους κύστες, τα περιττώματα και τα σεξουαλικά όργανα των επικίνδυνων ερπετών. Όσοι ασθενείς έχουν απογοητευθεί από την συμβατική ιατρική, θα απευθύνονται στην κλινική με την ελπίδα να θεραπευθούν από σοβαρές ασθένειες, όπως ρευματισμούς, αρθρίτιδα, Αλτσχάιμερ, καρκίνο ακόμη και Aids.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ζήτηση για προϊόντα από φίδια στην Κίνα αυξάνεται ετησίως κατά 75%. Ανάλογη αύξηση σημειώνουν και οι τιμές τους. Για παράδειγμα η τιμή της χοληδόχου κύστης της κόμπρας έχει αυξηθεί κατά 100% τους τελευταίους τρεις μήνες, κάτι που αντανακλά τη τάση του πλουτισμού της μεσαίας τάξης. Την ίδια στιγμή η τιμή ενός μη δηλητηριώδους ασιατικού νερόφιδου σε αλκοόλ από ρύζι, που χρησιμοποιείται από τους φτωχούς αγρότες για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, έχει πέσει κατά 20%.

«Είναι η οικονομία. Οι πλούσιοι είναι εντάξει, αλλά τα φίδια μας λένε ότι οι υπόλοιποι έχουν προβλήματα» σχολίασε ο κ. Γιανγκ.