Μήνυση εναντίον των θαλάσσιων πάρκων SeaWorld κατέθεσε σε δικαστήριο των ΗΠΑ η οργάνωση PETA (Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων) κατηγορώντας τα ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα πέντε φαλαινών – δολοφόνων, με επιχείρημα το 13ο άρθρο του αμερικανικού Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει τη δουλεία. Η μήνυση αφορά σε πέντε όρκες που φιλοξενούνται στα θαλάσσια πάρκα της SeaWorld στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα.

«Και οι πέντε από αυτές τις όρκες αιχμαλωτίστηκαν διά της βίας από τον ωκεανό και τις πήραν από τις οικογένειές τους όταν ήταν μωρά» είπε η Ίνγκριντ Νιούκερκ, πρόεδρος της PETA. Και συμπλήρωσε: «Τους αρνούνται την ελευθερία και όλα όσα είναι φυσικά και σημαντικά για εκείνες, ενώ τις κρατούν σε μικρές τσιμεντένιες δεξαμενές και τις υποχρεώνουν να κάνουν ανόητα κόλπα».

Η διοίκηση της SeaWorld στο Σαν Ντιέγκο χαρακτήρισε τις προσπάθειες της PETA να επεκτείνει την ισχύ του 13ου άρθρου του Συντάγματος πέρα από τους ανθρώπους «αβάσιμη και προσβλητική από πολλές απόψεις».

Ο Ντέιβιντ Στάινμπεργκ, καθηγητής στη σχολή Νομικής Thomas Jefferson στο Σαν Ντιέγκο, είπε ότι οι ισχυρισμοί της οργάνωσης είναι «ολοφάνερα και ολοσχερώς επιπόλαιοι. Η PETA υποτιμά την αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη φύση των ανθρώπων που υπήρξαν σκλάβοι. Αυτό είναι εξοργιστικό».

Οι τέσσερις από τις πέντε όρκες αιχμαλωτίστηκαν στον ωκεανό ανοιχτά των ακτών της Ισλανδίας και η πέμπτη στον βορειοδυτικό Ειρηνικό ωκεανό. Μία από τις φάλαινες τον περασμένο χρόνο σκότωσε μία εκπαιδεύτρια στο Ορλάντο παρασύροντάς την κάτω από το νερό.