Eπειτα από τη τετραήμερη δημόσια έκθεση της σορού του Καντάφι – και μάλιστα σε ψυγείο κρεάτων – και τις θολές συνθήκες του θανάτου του, για τις οποίες η Τρίπολη αναγκάστηκε να διατάξει έρευνα, η ταφή του πρόκειται να πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης υπό άκρα μυστικότητα σε άγνωστη τοποθεσία, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Η σορός του λίβυου συνταγματάρχη μαζί με εκείνη του γιου του αλ Μουτασίμ θα ταφούν στην έρημο έπειτα από απλή τελετή.

«Θα ταφεί αύριο, Τρίτη, έπειτα από μία απλή τελέτη στην οποία θα παρίστανται ιμάμηδες» δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters αξιωματούχος του Συμβουλίου.

Η τοποθεσία, προσέθεσε, θα επιλεγεί στην έρημο, ενώ δεν υπήρξε συμφωνία με τη φυλή του Καντάφι για να παραλάβει τη σορό. Ο ίδιος ανέφερε ότι η σορός του Καντάφι δεν μπορεί πια να διατηρηθεί σε ανοικτό χώρο.

Ο ανταποκριτής του «France 24» μετέδωσε ότι στην τελετή θα παρίστανται μόνο τέσσερα άτομα, τα οποία εν συνεχεία θα ορκιστούν στο Κοράνι ότι δεν θα αποκαλύψουν την τοποθεσία της ταφής.

Οσον αφορά δε στο γεγονός ότι η σορός έχει μείνει άταφη για 5 ημέρες, η υπηρεσία των φετφάδων της Λιβύης αποφάνθηκε ότι ο Καντάφι δεν ήταν μουσουλμάνος, καθώς απαρνήθηκε τις διδασκαλίες του Προφήτη Μωάμεθ – ένας εύσχημος τρόπος για να αιτιολογηθεί η παραβίαση του ισλαμικού νόμου που επιτάσσει την ταφή του νεκρού εντός 24ώρου.