Πλήρη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ φαίνεται πως αποφάσισε η κυπριακή κυβέρνηση, αφού συμφωνήθηκε να υπάρξουν κοινές ασκήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αν και η Κύπρος δεν διαθέτει Πολεμική Αεροπορία (παρά μόνον επιθετικά ελικόπτερα ρωσικής κατασκευής και ελικόπτερα για έρευνα και διάσωση) διαθέτει όμως ένα σύγχρονο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Πάφο, τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», η οποία δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

Οι Ισραηλινοί έχουν αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου την προστασία της ΑΟΖ Κύπρου από οποιεσδήποτε προκλήσεις, αφού σ΄ αυτήν έχουν συμφέροντα εβραϊκές και αμερικανικές εταιρίες πετρελαϊκών κολοσσών.

Έτσι το Τελ Αβίβ προγραμματίζει ασκήσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου (έχει ήδη εκδοθεί και ΝΟΤΑΜ προς τους αεροναυτιλομένους) που περιλαμβάνουν ασκήσεις ανεφοδιασμού στον αέρα, αναχαιτίσεις αεροσκαφών, αλλά και ασκήσεις αποπροσγειώσεων («touch and go») στη στρατιωτική βάση της Πάφου.

Ισραηλινοί πάντως επιχειρηματίες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους προς τη Λευκωσία, τη στιγμή που έχουν υποβάλει προτάσεις για συνεργασία σε θέματα ενέργειας και δεν υπήρξε ακόμη ανταπόκριση από κυπριακής πλευράς.

Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει προτάσεις για επένδυση κρατικών κεφαλαίων με στόχο τη διαχείριση του φυσικού πλούτου, ενώ έχει ετοιμάσει τους νόμους για να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης θαλάσσιων οικοπέδων πριν από το τέλος του έτους.