Σε συνέντευξή του στην Passauer Neue Presse, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Οσκαρ Λαφονταίν, μιλάει για τα λάθη της γερμανίδας καγκελαρίου και τις διορθωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην χρηματοπστωτική αγορά δεν είναι καινούργια. Μεταξύ τραπεζών υπάρχει καχυποψία και η μία δεν δανείζει στην άλλη. Το κράτος πιέζει τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα. «Δεν θα υπάρξει πραγματική διάσωση, εάν δεν αλλάξουμε δραστικά πορεία. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να οργανωθεί με την παρέμβαση του κράτους κατά το δημόσιο δίκαιο. Χρειαζόμαστε ταμιευτήρια, όχι κερδοσκοπικούς οίκους», τονίζει ο κ.Λαφονταίν.

Όσον αφορά την Άνγκελα Μέρκελ, ο ίδιος υποστηρίζει ότι όλες οι κινήσεις της στην κρίση χρέους ήταν λάθος και ότι δεν καταλαβαίνει καθόλου τον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Ο κ. Λαφονταίν ζητάει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να μην προχωρήσει βάσει των παραστάσεων της Μέρκελ. «Δεν είναι δυνατόν το κοινωνικό σύνολο να αναλαμβάνει τις απώλειες και αργότερα να ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη. Προτείνουμε έναν άλλο δρόμο. Το δημόσιο χρήμα στις τράπεζες θα πρέπει να συνεπάγεται δημόσια επιρροή, ώστε τα κέρδη τους να ωφελούν το σύνολο. Πέραν αυτού, είχαμε επισημάνει από πολύ νωρίς στην καγκελάριο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυγιανθεί μόνο με τις δικές της δυνάμεις. Και πολύ περισσότερο, όταν στραγγαλίζεται η οικονομία της εξαιτίας της εφαρμογής του σχεδίου Μέρκελ-Σαρκοζί».

Η ένταξη της Ελλάδας και της Πορτογαλίας στην ΟΝΕ ήταν ιστορικό λάθος, υποστηρίζει ο Λαφονταίν και διευκρινίζει: «Στην Ελλάδα παρατηρούμε τώρα τις συνέπειες μακρόχρονης πολιτικής κακοδιοίκησης και εκτεταμμένης διαφθοράς. Η αιτία της κρίσης βρίσκεται, όμως, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που παραμένει αρύθμιστος. Μία πετρελαιοκηλίδα δεν μπορούμε να την διαλύσουμε, εάν καθαρίζουμε τις ακτές. Πρέπει να κλείσουμε την τρύπα, από την οποία διαρρέει πετρέλαιο. Δηλαδή τις τράπεζες που παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια».

Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις κατά του χρηματοπιστωτικού συστήματος του περασμένου Σαββατοκύριακου, ο γερμανός πολιτικός εκφράζει την ελπίδα, αυτές να ενισχυθούν.

Τα χαμηλά ποσοστά της Αριστεράς στις δημοσκοπήσεις (6%) οφείλονται στην εσωστρέφεια της παράταξης και στην περιορισμένη πρόσβασή της στα ΜΜΕ, εκτιμά ο Λαφονταίν, ο οποίος ουσιαστικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του στην ενεργό πολιτική, όπως αρκετοί ζητούν.

Σχετικά με το ενδεχόμενο η Αριστερά να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες μετά τις επόμενες εκλογές, ο ίδιος σημειώνει ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όσο το SPD δεν είναι διατεθειμένο να αναλάβει αποφασιστική δράση στη χρηματοπιστωτική κρίση και να απαγορεύσει τις συναλλαγές με τοξικούς τίτλους.