Από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν απάντηση στον Νικολά Σαρκοζί για το κάλεσμα που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα από το Ερεβάν στην Αγκυρα να αποδεχθεί τις μαύρες σελίδες της ιστορίας και να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. «Στην πολιτική πάνω απ’ όλα είναι απαραίτητη η εντιμότητα» δήλωσε ο tούρκος πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Γαλλίας για «διπλή, τριπλή, πενταπλή γλώσσα»

«Ο Σαρκοζί χρησιμοποιεί γλώσσα διαφορετική στη Γαλλία, διαφορετική στην Αρμενία και εντελώς διαφορετική στην Τουρκία. Είναι μια διπλή, τριπλή, πενταπλή γλώσσα. Στην πολιτική πάνω από όλα είναι απαραίτητη η εντιμότητα» τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας ενώπιον των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η έκκληση του Νικολά Σαρκοζί προς την Τουρκία για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας εντάσσεται κατά τον Ερντογάν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία.

«Υπάρχουν 600.000 Αρμένιοι στη Γαλλία, αλλά επίσης και 500.000 Τούρκοι. Για να φέρει κανείς τον τίτλο του προέδρου χρειάζεται να σκέφτεται τις επόμενες γενιές και όχι απλώς τις επόμενες εκλογές» υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Πέραν της έκκλησης προς την Τουρκία για αποδοχή της ιστορίας της, ο Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα από την αρμενική πρωτεύουσα ότι η Τουρκία είναι γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά δεν έχει θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά το αρμενικό ζήτημα, ο Σαρκοζί διεμήνυσε πως αν η Aγκυρα δεν προχωρήσει σε αυτή τη «χειρονομία ειρήνης», το Παρίσι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει την υιοθέτηση νόμου που να τιμωρ