«Σημαντική» ποσότητα πετρελαίου έχει διαρρεύσει από το κοντέινερ Rena που προσάραξε σε ύφαλο, ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η οικολογική καταστροφή στην περιοχή.

Συνολικά, 130-350 τόνοι έχουν χυθεί στη θάλασσα, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τους 30 που υπολογίζονταν μέχρι τη Δευτέρα. Πρόκειται για τη χειρότερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας.

Το ναυάγιο του κοντέινερ κοντά σε τουριστικό θέρετρο της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο απειλεί πετρελαιοκηλίδα, αποτελεί τη «χειρότερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή» στην ιστορία της χώρας, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Νικ Σμιθ και συμπλήρωσε: «τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται ήταν απολύτως αναπόφευκτα από τη στιγμή που το Rena προσάραξε στον ύφαλο».

Σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, Maritime New Zealand, ανέφερε ότι το κοντέινερ έχει υποστεί «ζημιά από την κίνησή του και σημαντική ποσότητα διαρρέει από το σκάφος».

Εκπρόσωπος της MNZ ανέφερε ότι έχει τρυπήσει η βασική δεξαμενή του Rena και το πετρέλαιο που διαρρέει κινείται νοτιοδυτικά.

Οπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η αύξηση της διαρροής οφείλεται στις πολύ κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Μάλιστα, εξαιτίας της κακοκαιρίας χρειάστηκε να σταματήσουν προσωρινά οι προσπάθειες απάντλησης πετρελαίου από το σκάφος.

Οι επιχειρήσεις άντλησης επιταχύνθηκαν το σαββατοκύριακο εν όψει της έλευσης θύελλας στην περιοχή του δυστυχήματος και συνεχίζονται την Τρίτη υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, καθώς κύματα πέντε μέτρων πλήττουν την περιοχή. Μία ομάδα 35 ατόμων που είχε επιβιβασθεί επί του πλοίου αναγκάσθηκε να αποχωρήσει για λόγους ασφαλείας. «Οι συνθήκες μεταβάλλονται συνέχεια, οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, ο καιρός είναι εναντίον μας και προτιμήσαμε να προτάξουμε την ασφάλεια των προσώπων», δήλωσε η επικεφαλής της Maritime New Zealand Κάθριν Τέιλορ.

Αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους ότι οι κακές καιρικές συνθήκες μπορεί να κόψουν το πλοίο στη μέση. Στην περίπτωση αυτή 1.700 τόνοι αργού πετρελαίου θα απελευθερωθούν στον ύφαλο Αστρολάβο, ανοιχτά του λιμανιού Ταουράνγκ, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Το κοντέινερ Rena, 47.000 τόνων, προσάραξε νωρίς την Τετάρτη στον ύφαλο Αστρολάβος, 22 χλμ. ανοικτά της πόλης Ταουράνγκα, στον Κόλπο της Αφθονίας.

Εντοπίστηκαν πουλιά καλυμμένα από πετρέλαιο, ανάμεσά τους μικροί μπλε πιγκουίνοι, οι οποίοι διασώθηκαν. Ήδη πετρέλαιο έχει φτάσει σε διάφορα σημεία στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας.