«Η καινοτομία είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στον ηγέτη και σε όσους ακολουθούν από πίσω ασθμαίνοντας. Γιατί να καταταγείς στο Ναυτικό, αφού μπορείς να γίνεις πειρατής με το δικό σου πειρατικό καράβι; Αυτοί που αποκαλείτε «τρελούς», «απροσάρμοστους» και «επαναστάτες» πάνε μπροστά στο ανθρώπινο γένος. Αλλάζουν τον ρου της Ιστορίας με την καινοτόμο σκέψη και τις ριζοσπαστικές τους αποφάσεις», είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Στιβ Τζομπς, συμπυκνώνοντας σε μια φράση και τον δικό του αντίκτυπο στην ιστορία.

Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Apple και ο εγκέφαλος μιας αυτοκρατορίας προϊόντων που έφεραν την επανάσταση στους υπολογιστές, την τηλεφωνία και την μουσική βιομηχανία πέθανε στην Καλιφόρνια σε ηλικία 56 ετών. Ο Τζομπς παραιτήθηκε τον Αύγουστο από γενικός διευθυντής της εταιρείας την οποία βοήθησε να δημιουργηθεί το 1976, επικαλούμενος λόγους ασθενείας. Στην πραγματικότητα, όμως αντιμετώπιζε ένα ασυνήθιστο είδος καρκίνου του παγκρέατος και είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος το 2009.

«Πάντα έλεγα ότι αν ερχόταν ποτέ κάποια μέρα που δεν θα μπορούσα πια να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου, θα ήμουν ο πρώτος που θα σας ενημέρωνε. Δυστυχώς, αυτή η μέρα ήρθε», έγραψε στην επιστολή παραίτησής του στην Apple.

Αρχικά, ο πρωτοπόρος επιχειρηματίας έκρυβε την ασθένειά του, όμως η ραγδαία απώλεια βάρους του άρχισε να τρομάζει τους επενδυτές του. Κατά τη διάρκεια του 2009 πήρε άδεια ασθενείας διάρκειας έξι μηνών – για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση – και άλλη μία άδεια ασθενείας στα μέσα Ιανουαρίου.

Η ασθένειά του τον είχε επηρεάσει βαθιά, παρά το γεγονός ότι συνέχιζε να εργάζεται πυρετωδώς. «Τα πάντα, από την προσωπική μου περηφάνια ως τις επαγγελματικές μου προσδοκίες, χάθηκαν μπροστά στο ενδεχόμενο του θανάτου μου. Ηταν η καλύτερη απόδειξη ότι πρέπει πάντα να ακολουθείς την καρδιά σου και τα όνειρά σου.», είχε πει σχετικά.

Ο Τζομπς υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της Σίλικον Βάλει και βοήθησε στο να χαρακτηριστεί η περιοχή ως το παγκόσμιο κέντρο τεχνολογίας. Ιδρυσε την Apple μαζί με τον παιδικό του φίλο Στιβ Βόζνιακ και οι δυο τους έβγαλαν στην αγορά αυτό που θεωρείται ως ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής στον κόσμο, ο Apple ΙΙ.

Το 1985, μετά από μια πικρή διαμάχη μεταξύ των στελεχών της εταιρείας, ο Τζομπς απολύθηκε, ενέργεια που αργότερα δήλωσε ότι ήταν ευτύχημα. «Το καλύτερο που μου συνέβη ποτέ ήταν η απόλυσή μου από την Apple (το 1985). Αντικατέστησα το βάρος της επιτυχίας με το ανάλαφρο συναίσθημα του να αρχίσω ξανά τη ζωή μου από την αρχή, να καταπιαστώ με κάτι ολότελα καινούριο», είχε δηλώσει.

Στη συνέχεια, προχώρησε στην αγορά της Pixar, της εταιρείας η οποία βρίσκεται πίσω από μερικές από περισσότερο επιτυχημένες ταινίες κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του κινηματογράφου, όπως το «Toy Story», τα «Αυτοκίνητα» και το «Αναζητώντας τον Νέμο».

Επέστρεψε στην Αpple 11 χρόνια αργότερα, σε μια εποχή που οι ανταγωνιστές της την είχαν αφήσει πίσω. Αυτό που ακολούθησε ήταν μία από τις εκπληκτικές ιστορίες «επιστροφής» στην επιχειρηματική ιστορία. Η Αpple υπήρξε νωρίτερα εφέτος η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, ρίχνοντας τον πετρελαϊκό γίγαντα Exxon Mobil από την πρώτη θέση. Η εταιρεία παράγει έσοδα 65,2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, την ώρα που το 1997 τα έσοδά της ανέρχονταν σε «μόλις» 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ξεκινώντας με τα πολύχρωμα iMac, ο Τζομπς μεταμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο ολόκληρος ο κόσμος χρησιμοποιεί τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λανσάροντας την μία επιτυχία μετά την άλλη. Επειτα ήρθε η μεγάλη επιτυχία του iPod, το οποίο έφερε την επανάσταση στη μουσική βιομηχανία, οδηγώντας στην κατάρρευση των πωλήσεων CD και κάνοντας τον Τζομπς μία από τις ισχυρότερες προσωπικότητες σε μια βιομηχανία που λάτρευε.

Η εταιρεία του ονομάστηκε Apple προς τιμήν του τίτλου ενός άλμπουμ των Beatles. Ομως το «δάνειο» επετράπη υπό την προϋπόθεση ότι οι δραστηριότητες της εταιρείας θα απείχαν από τη μουσική βιομηχανία. Μετά την επιτυχία του iPod οι δύο Apple ενεπλάκησαν σε μια μακρόχρονη δικαστική διαμάχη η οποία έληξε τελικά πέρυσι όταν οι Beatles έδωσαν άδεια στην iTunes να αρχίσει να πουλάει τους προηγούμενους δίσκους τους.

Η εκπληκτική ικανότητα του Τζομπς να εντοπίζει τι θα ήταν αυτό που όλος ο κόσμος θα επιθυμούσε να έχει ήρθε χωρίς εκείνος να χρειάζεται να συμβουλεύεται έρευνες αγοράς ή να εστιάζει σε συγκεκριμένο κοινό. «Για κάτι τόσο πολύπλοκο, είναι πραγματικά δύσκολο να σχεδιάζει κανείς προϊόντα για εστιασμένο κοινό. Πολλές φορές ο κόσμος δεν ξέρει τι θέλει ωσότου του το παρουσιάσεις», είχε πει.

Στη σύζυγό του Λορίν και στα τέσσερα παιδιά τους αφήνει μια περιουσία της τάξης των 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως πολύ συχνά κατέκρινε το ενδιαφέρον του κόσμου για τον πλούτο του. «Δεν με νοιάζει να είμαι ο πιο πλούσιος του νεκροταφείου… Αυτό που έχει σημασία για εμένα είναι πηγαίνω για ύπνο το βράδυ και να σκέφτομαι ότι δημιουργήσαμε κάτι υπέροχο» είχε κάποτε τονίσει.

Μπεστ – σέλερ η βιογραφία του Στιβ Τζομπς, πριν καν κυκλοφορήσει
Μέσα σε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του εμβληματικού ηγέτη της Apple, οι προπαραγγελίες για την επίσημη βιογραφία του την φέρνουν ήδη στη λίστα των μπεστ-σέλερ.

Το πρωί της Τρίτης, το βιβλίο Steve Jobs του Ουόλτερ Αισαακσον βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας του Amazon.com και στην τρίτη θέση της αντίστοιχης λίστας του Barnes & Noble.

H βιογραφία ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει στις 21 Νοεμβρίου από τον μεγάλο εκδοτικό οίκο Simon & Schuster, ωστόσο μετά το θάνατο του Τζομπς η ημερομηνία δεν αποκλείεται να αλλάξει.

Ο Ουόλτερ Αισαακσον, καταξιωμένος δημοσιογράφος και βιογράφος και πρώην πρόεδρος του CNN, είχε αναφέρει ότι πήρε περίπου 40 συνεντεύξεις από τον ίδιο τον Τζομπς και δεκάδες ακόμα από ανθρώπους που τον γνώριζαν.

Οπως αναφέρει τώρα η Wall Street Journal, ο Αισαακσον είχε πάρει συνεντεύξεις από τον Τζομπς λίγο πριν και λίγο μετά την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Apple. Στην τελευταία συνάντηση, ο Τζομπς αναγνώριζε ότι ο θάνατος βρισκόταν κοντά.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει πάντως και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Στη δεύτερη θέση της λίστας με τα ευπώλητα του Amazon βρίσκεται την Πέμπτη το Εγώ, ο Στιβ: ο Στιβ Τζομπς με δικά του λόγια, μια ανεπίσημη βιογραφία από τον Τζορτζ Μπίαμ, η οποία αναμένεται στα βιβλιοπωλεία στις 8 Νοεμβρίου.

Την πέμπτη θέση του καταλόγου καταλαμβάνει το βιβλίο Τα μυστικά των καινοτομιών του Στιβ Τζομπς: 7 αρχές για να σκέφτεστε διαφορετικά, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2010, καταγράφοντας άνοδο στις πωλήσεις κατά 4.374%.

Τέλος, στην έβδομη θέση του Amazon βρίσκεται το βιβλίο Τα μυστικά των παρουσιάσεων του Στιβ Τζομπς, που κυκλοφόρησε το 2009, σημειώνοντας άνοδο 1.383%.